Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені зробили тривожне попередження: людство вперше перетнуло небезпечну позначку
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені зробили тривожне попередження: людство вперше перетнуло небезпечну позначку

Кліматологи зафіксували тривожні дані щодо зміни клімату. Температура вперше перевищила небезпечний показник.

21 листопада 2023, 13:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Згідно з новими даними, температура Землі вперше ненадовго перевищила поріг, про який вчені попереджали десятиліттями. Експерти б'ють на сполох, адже це явище може мати катастрофічні та незворотні наслідки для планети.

Вчені зробили тривожне попередження: людство вперше перетнуло небезпечну позначку

Середня температура на планеті піднялась до рекордного значення. Фото з відкритих джерел

Кліматологиня та заступниця директора Copernicus Climate Change Service Саманта Берджесс опублікувала тривожні дані у Twitter. 17 листопада вперше середня глобальна температура була вища на 2 градуси у порівнянні з доіндустріальним періодом.

"За нашими найкращими оцінками, це був перший день, коли глобальна температура була вищою 2 градусів у порівнянні з 1850-1900 (або доіндустріального) рівня на 2,06 градуси", — написала Саманта Берджесс.

Експертка додала, що температурний рекорд був встановлений 17 листопада, і ці показники були на 1,17 вищими за середні результати 1991-2020 років, які є найтеплішими роками за всю історію спостережень.

Вчені зробили тривожне попередження: людство вперше перетнуло небезпечну позначку - фото 2
Вчені зробили тривожне попередження: людство вперше перетнуло небезпечну позначку - фото 3

Експерти наголошують, що поки що мова йде про попередні дані, на підтвердження яких може знадобитися кілька тижнів. Водночас вони побоюються, що в найближчі кілька років світ рухається до потепління у довгостроковій перспективі. За їх словами зміна клімату та підвищення температури на 2 градуси буде мати серйозні проблеми для адаптації екосистем. Це може призвести до незворотних ефектів, наприклад до зникнення полярних льодових шапок і масової загибелі коралових рифів.

Нещодавня доповідь ООН про зміни клімату дає прогноз, що навіть якщо країни виконають свої поточні зобов'язання щодо скорочення викидів, планета потеплішає на 2,5-2,9 градуса до кінця століття.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені з’ясували, коли на Землі зникне океан.

Також "Коментарі" писали, що вчені пояснили причину таємничого зникнення 10 мільярдів крабів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Микола

21 листопада 2023, 13:39

Слава Украiнi !!! Щоб покращити складну екологiчну /погоду / потрiбно притягнути до вiдповiдальностi росiю яка захламлюе свiтовий ОКЕАН Залiзом !!!??? Всi кораблi , пiдводнi човни повитягувати На берег суходолу i ми побачим як покращиться Рiвень води в океанах !!!


Новини