Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені знайшли абсолютно новий клас життя в неочікуваному місці
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли абсолютно новий клас життя в неочікуваному місці

Вчені зробили наукове відкриття під час генетичних досліджень матеріалів з кишечника людини та виявили новий клас вірусоподібних істот.

5 лютого 2024, 17:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Вчені натрапили на раніше невідомі вірусоподібні об’єкти в травній системі людини, які отримали назву "обеліски". Ці таємничі фрагменти генетичного матеріалу не мають виявлених послідовностей або навіть структурних подібностей, які характерні іншим класам життя. Про наукове відкриття повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на IFLScience.

Вчені знайшли абсолютно новий клас життя в неочікуваному місці

Вчені знайшли новий клас життя - облеліски. Фото ілюстративне

Наш кишечник населений незліченною кількістю мікроорганізмів. В основному це бактерії, а також грибки та віруси. Однак дослідники зі Стенфордського університету натрапили на раніше невідомий клас вірусоподібних істот. Вони були знайдені під час перегляду 5 млн наборів генетичних послідовностей з усіх континентів.

"Обеліски" — це крихітні фрагменти РНК, менші за віруси, які колонізують бактерії, що живуть у кишечнику та роті людини. Вони є одними з найменших відомих елементів, які передають інформацію, яку може прочитати клітина. А послідовності, які вони кодують, виявились новими для науки. Свою назву вірусоподібні істоти отримали через стрижнеподібну структуру, яка нагадує монумент обеліск.

"Це божевілля. Чим більше ми дивимося, тим більше божевільних речей бачимо", — відреагував біолог з Університету Північної Кароліни Марк Пайфер на нове відкриття вчених.

"Обеліски" раніше були непоміченими вченими, адже вони не мають послідовності або структурної подібності до відомих на сьогодні біологічних агентів. Тому дослідники виділили їх в нову філогенетичну групу.

Від РНК-вірусів "обелісків" відрізняє значно менша довжина геному, тоді як від віроїдів здатність кодувати білки. Вчені припускають, що вони можуть навіть не поводитися так, як віруси: "ці елементи можуть навіть не бути "вірусними" за своєю природою".

Наразі дослідження вчених не дає відповіді на питання, чи ці утворення можуть впливати на здоров’я людини. Однак деякі з них населяють бактерії, які можуть впливати на мікробіом людини. Вчені визначили, що одним із їхніх господарів є звичайна ротова бактерія Streptococcus sanguinis. 

Таким чином нове наукове відкриття вчених поновило дискусію про те, чи віруси еволюціонували з віроїдів, чи віроїди еволюціонували з вірусів. Ймовірно "обеліски" зможуть дати відповідь на це питання у майбутньому.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені розбудили істот з вічної мерзлоти, які там пробули 46 тисяч років.

Також "Коментарі" писали, що вченим вдалось з'ясувати скільки важить імунітет людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини