Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені з'ясували скільки важить імунітет людини
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені з'ясували скільки важить імунітет людини

Дослідження вчених показує, де міститься найбільша кількість клітин імунної системи та яка загальна маса імунітету в організмі людини.

7 листопада 2023, 14:20
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Імунна система людини складається з різноманітних клітин, які створені для боротьби проти чужорідних тіл. Згідно з дослідженням вчених загальна кількість таких клітин в організмі людини становить 1,8 трлн клітин, що відповідає масі близько 1,2 кг. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Science Alert.

Вчені з'ясували скільки важить імунітет людини

Вчені дослідили вагу імунітету в організмі людини. Фото з відкритих джерел

Вчені з Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі були незадоволені попередніми оцінками ваги імунної системи, яка в різних дослідженнях показували дуже відмінні результати.

Науковці у своїй роботі виміряли кількість клітин імунної системи в різних тканинах та органах людини та прийшли до висновку, що чоловік вагою близько 70 кг і віком 20-30 років має 1,8 млн клітин імунітету, тобто 1,2 кг. Таким чином захист організму людини має вагу середнього ананаса.

Жінка того ж віку з вагою 60 кг буде мати 1,5 трлн імунних клітин, що відповідає 1 кг імунітету. Для дитини віком 10 років вага імунних клітин сягатиме 600 грамів, а кількість їх буде відповідати 1 трлн.

Вчені у своїх дослідженнях також виявили, що лімфоцити, які виробляють антитіла для нейтралізації патогенів становлять близько 40% від усіх імунних клітин. Однак вони є одними з найменших клітин, тому лімфоцити від маси усієї імунної системи становлять лише 15%.

За словами автора статті Рона Сендера та його колег, імунні клітини, що в 3-10 разів більші ніж лейкоцити — дендритні клітини та тучні клітини складають менш як 20% від загальної кількості імунних клітин, однак щодо маси імунітету — вони відповідають за 60%.

Дослідники стверджують, що у кишечника міститься лише 3% від усіх імунних клітин людини, а в крові їх ще менше – 2%. Вчені вказують, що більшість клітин імунітету в людини міститься у лімфатичних вузлах, кістковому мозку та селезінці.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені розбудили істот з вічної мерзлоти, які там пробули 46 тисяч років.

Також "Коментарі" писали, що МОЗ виявили гепатит А в п’яти областях України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини