Головна Новини Суспільство Наука та освіта Що вбило динозаврів: вчені назвали точну причину вимирання динозаврів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що вбило динозаврів: вчені назвали точну причину вимирання динозаврів

Динозаври вимерли 66 млн років тому, однак вчені довгий час не могли дійти до остаточного висновку їх загибелі.

31 жовтня 2023, 09:17
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Нове дослідження з’ясувало, що причинною вимирання динозаврів був не лише удар метеориту, а й наслідки після зіткнення, які спричинили серію катастроф. Таким чином з’ясувалось, що динозаври вимерли від пилу, який піднявся в атмосферу.

Що вбило динозаврів: вчені назвали точну причину вимирання динозаврів

Вчені з'ясували справжню причину вимирання динозаврів. Фото з відкритих джерел

Вчені проаналізували 40 зразків осадових порід та виявили часточки пилу, які поширювались 66 млн років тому. Удар астероїда підняв дрібний пил, який заблокував сонячне світло, охолодив Землю, зупинив фотосинтез і зруйнував харчовий ланцюг.

Згідно з комп’ютерним моделюванням, астероїд шириною 10-15 км, що більше ніж гора Еверест, зіткнувся з Землею. Удар підняв у повітря велику кількість пилу та створив "глобальну темряву", яка тривала близько двох років. Крім того, менші часточки пилу перебували в атмосфері Землі, ще щонайменше 15 років. Зменшення кількості сонячної енергії зруйнувало фотосинтез рослин. А пил не тільки припинив фотосинтез, а й зменшив глобальну температуру на планеті на 15 градусів.

Серія таких катастроф призвела до голодної смерті багатьох рослиноїдних, а згодом м'ясоїдних видів, що врешті поклало початок катастрофічному  масовому вимиранню, у результаті якого 75% живих істот зникли з Землі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Швейцарії на аукціоні продали скелет тиранозавра. Це втретє у світі продається скелет цілого тиранозавра.

Також "Коментарі" повідомляли, як виглядала людина, яка жила на території України 10 тисяч років тому. Вчені відтворили лице чоловіка неолітичної культури з черепа, який знайшли в могильнику.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини