Головна Статті Суспільство історія Як виглядала людина, яка жила на території України 10 тисяч років тому: реконструкція обличчя
commentss Cтатті Всі новини

Як виглядала людина, яка жила на території України 10 тисяч років тому: реконструкція обличчя

Як виглядали люди тисячі років тому, чи були вони схожі на нас. Експерти з реконструкції облич відтворили лице древнього жителя України.

30 жовтня 2023, 18:05 comments2111
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Територію України десятки тисяч років заселяли різні люди, етноси та племена. Однією з таких груп була Дніпро-донецька культура, яка виокремилась близько 8-6 тисячоліття до нашої ери і проіснувала на території України близько двох тисяч років. Фахівці з Ancestral Whispers використала дані українських науковців та відтворила лице людини неолітичної культури, яка жила на території України. 

Як виглядала людина, яка жила на території України 10 тисяч років тому: реконструкція обличчя

Як виглядала людина, яка жила на території України 10 тисяч років тому

Портал "Коментарі" запитав Ancestral Whispers, як їм вдалось відтворити обличчя людини, яка жила на території України понад 10 тис. років тому. За словами дослідників у своїй роботі вони використали праці кандидатки історичних наук Інни Потєхіної, яка описала характеристики черепа з могильника у селищі Вовніги, Дніпропетровської області. Команда дослідників використала метод Герасимова, який дозволяє на основі кісток та знань про анатомію реконструювати обличчя людини.

"Після визначення відповідних м’яких тканин ми врахували спосіб життя людини як мисливця-збирача. Ми акцентували увагу на розвитку сильніших, ніж зазвичай, жувальних м’язів", — повідомили Ancestral Whispers.

Дослідники використали наукові джерела та з’ясували приблизний колір шкіри, очей та волосся, які є характерними для регіонів України у відповідний історичний період.

"Щодо пігментації, оскільки зразків ДНК не було, ми присвоїли середню пігментацію мезолітичних і неолітичних українських мисливців-збирачів, які загалом мали проміжну до темної шкіру, карі очі та каштанове волосся", — розповіли експерти по реконструкції.

Переглянути результат реконструкції мисливця-збирача, який жив 10 тис. років тому на території України можна нижче:

Як виглядала людина, яка жила на території України 10 тисяч років тому: реконструкція обличчя - фото 2

Реконструкція черепа представника Дніпро-донецької культури, який було знайдено у могильнику у селищі Вовніги, Дніпропетровської області. Ancestral Whispers 

Як зазначають реконструктори з Ancestral Whispers велика щелепа була характерна для представників Дніпро-донецької культури.

"Попри наявність масивної щелепи та підборіддя вони були середніми для його культури та трохи більшими (але незначно), ніж у середньостатистичного сучасного європейця", — відповіли експерти.

Однак, на скільки вдала може бути реконструкція та що відомо про Дніпро-донецьку культуру розповів директор Центру охорони та досліджень пам'яток археології В’ячеслав Шерстюк.

"Загалом метод Герасимова сьогодні найкращий для реконструкцій зовнішнього вигляду, хоч і не ідеальний", — прокоментував відтворення обличчя В’ячеслав Шерстюк та додав, що йому "особисто реконструкція інтуїтивно подобається".

За словами археолога Дніпро-донецька культура є найбільшою за територією археологічною культурою України нової кам'яної доби, яка має кілька особливостей, які її відрізняють від інших культур. 

"Це історико-культурна спільність, в якій вже з'явилося землеробство, продовжувало розвиватися скотарство, але все одно велику роль відігравало збиральництво та рибальство. Тобто це проміжний етап розвитку етногенезу перед розподілом цивілізації на дві групи племен — скотарів та землеробів. Тут всі форми господарства поєднувалися приблизно порівну чи в залежності від ресурсів", — розповів Шерстюк.

Український археолог зазначив, що попри те, що представники Дніпро-донецької культури були автохтонними мешканцями України, вони не є предками українців, так само як і трипільці та інші племена того часу.

"Якийсь геном від тих племен у нас, звісно, лишився, але це все що нас поєднує. Ця культура була автохтонною та виникла на основі більш ранніх мезолітичних культур-етносів, які розвивалися й існували по Дніпру", — наголошує археолог.

На Дніпро-донецькій культурі утворилося кілька груп етносів. Вони вважаються ядрами на основі яких сформувалася індоєвропейська мовна спільнота. 

"Саме з дніпро-дону розвинулися всі племена, які приручили потім коня, вигадали колесо, та мандрували сотні років усією Євразією, розносячи усім й щедро "даруючи" своє ДНК", — розповів В’ячеслав Шерстюк.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що науковці з черепа відтворили обличчя чоловіка, який жив 35 тис. років тому.

Також "Коментарі" писали про те, як насправді виглядала Жанна д’Арк.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

30 жовтня 2023, 18:53

Вариант с бородой удивительно похож на моего соседа. И он как раз из Донецкой области. Так что все сходится

Микита

30 жовтня 2023, 18:29

Ви бачили цю щелепу!? Це ж реальний гігачад! Український богатир


Новини