Головна Новини Суспільство Наука та освіта Подобається всім: вчені назвали найприємніший аромат у світі
commentss НОВИНИ Всі новини

Подобається всім: вчені назвали найприємніший аромат у світі

Вчений Артін Аршамян з Каролінського інституту у Швеції розповів, який запах вважається найприємнішим у світі

6 квітня 2022, 05:25
Поділіться публікацією:

Запахи впливають як на психологічний, так і на фізичний стан людини, і вони мають особистий характер. У кожного є свій улюблений аромат, який підіймає настрій та викликає насолоду. Але під час нового дослідження Артін Аршамян із Каролінського інституту у Швеції знайшов запах, який подобається практично всім.

Подобається всім: вчені назвали найприємніший аромат у світі

Вчені знайшли запах, який подобається всім (фото з відкритих джерел)

Вчені намагалися визначити, який запах є найбільш приємним для більшості людей. Ті добровольці, які в ході експерименту відчували запахи, були вихідцями з різних верств суспільства, включаючи групи корінного населення, які практично не стикалися з запахами й продуктами харчування за межами своєї власної культури. Загалом у дослідженні було залучено 235 людей.

Так, у ході експерименту дослідники з'ясували, що найприємнішим запахом для багатьох виявився запах ванілі. А ось запах ізовалеріанової кислоти, яка міститься в соєвому молоці, сирі та спітнілих ногах, сподобався учасникам найменше.

За словами Аршамяна, можлива причина, через яку люди вважають деякі запахи приємнішими за інші, незалежно від культури, полягає в тому, що такі запахи збільшували шанси на виживання в ході еволюції людини.

Нагадаємо, фахівці визначили кілька "найсильніших" ароматів, які значно відрізняються навіть на тлі найнеприємнішого смугу.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що європейські вчені заявили про масштабний проект у сфері парфумерії. Ентузіасти вирішили відтворити запахи старої Європи та поєднати відомі людському носу аромати в одну енциклопедію. Проект, який отримав назву Odeuropa, планують запустити вже з початку наступного року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини