Головна Новини Суспільство Наука та освіта Несподіване відкриття з Китаю: вчені пояснили, чому вимерли триметрові людиноподібні істоти
commentss НОВИНИ Всі новини

Несподіване відкриття з Китаю: вчені пояснили, чому вимерли триметрові людиноподібні істоти

Найбільші примати в історії вимерли через зміну клімату та наслідки, які були спричиненими супутніми факторами.

18 січня 2024, 17:15
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Gigantopithecus blacki вважаються найбільшими приматами на Землі. Їх висота досягала трьох метрів, а вага була до 300 кг. Нещодавні дослідження вчених опубліковані в журналі Nature, виявили, що ці великі примати вимерли майже 300 тис. років тому через зміну клімату. 

Несподіване відкриття з Китаю: вчені пояснили, чому вимерли триметрові людиноподібні істоти

Найбільші примати на Землі Gigantopithecus blacki. Фото з відкритих джерел

Вчені, які досліджували приматів Гігантопітекус вказують, що вони були схожі на орангутангів, однак мали у кілька разів більші розміри. Тварини населяли лісисті рівнини, які знаходяться на території теперішнього Китаю. Вони були травоїдними і переважно їли фрукти та квіти.

Гігантопітекус проживав на Землі близько двох мільйонів років, однак через зміни клімату зникла їх їжа, що призвело згодом і до вимирання цілого виду.

"Це була величезна тварина, справді дуже велика. Коли їжі стало мало, вони були надто важкими, щоб лазити по деревах у пошуках нових джерел їжі", — розповів співавтор дослідження Рено Джоанн-Бойо.

До таких висновків вчені дійшли після дослідження збережених зубів виду Gigantopithecus blacki, а також відкладень пилку, що збереглись у печерах, які ці примати використовували, як прихисток. Таким чином дослідники визначили не лише вагу та розміри приматів, а й причину їх вимирання.

Виявилось, що 600 тис. років тому клімат у цьому регіоні став теплішим та більш сухішим, що зменшило кількість плодів на деревах. Це означало, що харчування Гігантопітекусів почало змінюватись. Поки менші мавпи лазили по деревах у пошуках плодів, ці гіганти були змушені їсти кору, очерет та іншу менш поживну їжу, ніж фрукти. Вчені вважають, що популяція зникла не раптово, а зменшувалось кілька десятків тисяч років.

Як показують викопні рештки, приблизно в період від двох до 22 мільйонів років тому Африку, Європу та Азію населяли кілька десятків видів людиноподібних, зокрема і Gigantopithecus blacki. До наших днів дожили лише горили, шимпанзе, бонобо, орангутанги та люди.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про дослідження вчених, які з’ясували, що величезний щур Вангуну дійсно існує. Крім того, з'явились перші фото рідкісної тварини.

Також "Коментарі" писали, що в Китаї створили мутантний штам коронавірусу, який показав летальність у 100% серед генномодифікованих мишей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини