Головна Новини Суспільство Наука та освіта Найбільший у світі айсберг розтанув: скільки води потрапило в океан
commentss НОВИНИ Всі новини

Найбільший у світі айсберг розтанув: скільки води потрапило в океан

Вчені розповіли, що айсберг А68 досяг максимальної швидкості танення, втративши за цей період понад 136 млрд тонн льоду

23 січня 2022, 09:55
Поділіться публікацією:

Дослідники, які з 2017 року спостерігають за "життям" одного з найбільших айсбергів, що відколовся від Антарктиди, заявили, що він досяг максимальної швидкості танення та скинув в океан понад 152 мільярди тонн прісної води.

Найбільший у світі айсберг розтанув: скільки води потрапило в океан

Розтаяв найбільший у світі айсберг / Фото: Wikipedia

Відомо, що айсберг А68 дрейфував у морі три з половиною роки, він був шостим за величиною на планеті та першим найбільшим айсбергом, що плаває у морі. Коли він відколовся, його площа становила 5800 кв. м, що становить приблизно половину площі Закарпатської області. Він дрейфував у Південній Атлантиці, де теплі води розбили його на шматки.

Вчені кажуть, що у морі Сквоша айсберг у 8 разів швидше почав втрачати свою масу через теплі води, які омивали його краї та основу. З листопада 2020 по січень 2021 року великий шматок льоду втратив понад 152 мільярди тонн прісної води – цієї кількості вистачить, щоб заповнити понад 60 мільйонів басейнів олімпійського розміру.

Дослідники переживають, що айсберг може врізатися в острів Південна Джорджія, де мешкають великі популяції пінгвінів і тюленів.

Нагадаємо, що у музеї сумнозвісного "Титаніка" стався обвал стіни, що зображає айсберг, який став причиною катастрофи знаменитого пароплава. Повідомляється, що внаслідок події постраждали кілька відвідувачів музею.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що вчені 26-ї Української антарктичної експедиції, які зараз перебувають на станції "Академік Вернадський", спостерігали за унікальним явищем.

Читайте також, що від Антарктиди у західній частині шельфового льодовика Ронне відколовся гігантський айсберг. Загальна площа брили перевищує розміри іспанського острова Майорка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини