Головна Новини Суспільство Наука та освіта Коли українці зможуть побачити пік зорепаду Ета-Аквариди
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли українці зможуть побачити пік зорепаду Ета-Аквариди

Українці зможуть побачити видовищний метеорний потік сузір'я Водолія Ета-Аквариди: названа дата і час

5 травня 2021, 11:45
Поділіться публікацією:

Українці зможуть стати свідками красивого астрономічного явища — метеорного потоку Ета-Аквариди, який пронесеться в небі в ніч на 6 травня. Головне, щоб погода була безхмарною.

Коли українці зможуть побачити пік зорепаду Ета-Аквариди

зорепад Эта-Акваріди / фото: Shutterstock

Як повідомляє Time and Date, пік зорепаду буде о 4 ранку (за київським часом) і його буде видно у двох півкулях: жителі Південного зможуть спостерігати до 85 падаючих метеорів на годину, Північного — до 30.

Відомо, що метеорний потік Ета-Аквариди проходить кожен рік з 19 квітня по 28 травня, але досягає свого піку 6 травня, через що його ще називають Травневі Аквариди. Цей потік пов'язаний з кометою Галлея — яскравою короткоперіодичною кометою, яка повертається до Сонця кожні 75-76 років. Таку назву зорепад отримав тому, що його радіант розташовується в сузір'ї Водолія, поряд з однією з його яскравих зірок — η Водолія (Eta Aquarii).

Якщо хочете сповна насолодитися цим астрономічним явищем, то потрібно вибрати оптимальну місцевість для спостереження — далеко від вогнів міста, щоб не було джерел штучного освітлення, здатних "засвічувати" небо.

Нагадаємо, що 27 квітня о 5 ранку українці змогли спостерігати рідкісне астрономічне явище, іменоване Рожевим Місяцем. Тоді супутник Землі став на 14% більше і на 30% яскравіше типового повного місяця і мав теплий золотистий відтінок. У мережі з'явилися фотографії, як виглядав Рожевий Місяць в різних куточках нашої планети, зокрема, Німеччині, Великобританії, США, Австралії, Японії, а також Аргентині.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Мережі опублікували знімок галактики NGC 4535, яка знаходиться в сузір'ї Діви, приблизно в 50 мільйонах світлових років від нашої планети.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини