Головна Новини Суспільство релігія Скільки грошей в Україні заробляють церкви: храм ПЦУ лише на четвертому місці
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки грошей в Україні заробляють церкви: храм ПЦУ лише на четвертому місці

Релігійні організації зазвичай приховують свої прибутки або уникають звітування перед податковою. Використовуючи дані Youcontrol був складений список з 10 релігійних організацій за чистим прибутком.

23 травня 2023, 19:52
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Більшість українських релігійних громад не складають фінансові звіти, адже вважають, що це особиста справа церкви. Про 10 релігійних організацій України з найбільшим прибутком повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання The Page.

Скільки грошей в Україні заробляють церкви: храм ПЦУ лише на четвертому місці

Скільки грошей заробляють в Україні церкви. Фото з відкритих джерел

Релігійні організації мають два основні шляхи прибутків. Перший – це добровільні пожертви. Цей вид коштів не підлягає оподаткуванню, однак релігійні організації мають надавати звіти для податкової служби.

Другим видом прибутків для релігійних організацій може бути продаж своєї продукції, гроші від оренди нерухомості та освітньої діяльності. На противагу до першого, саме цей вид діяльності оподатковується на загальних підставах.

Попри те, що в Україні зареєстровано 27 тис. релігійних організацій, лише близько 400 з них подають дані про свої прибутки. Використовуючи дані Youcontrol, The Page склав рейтинг 10 організацій за чистим прибутком у 2022 році.

Скільки грошей в Україні заробляють церкви: храм ПЦУ лише на четвертому місці - фото 2

Найбільш прибутковою організацією України у 2022 році виявився "Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів". Сума прибутку склала 246,7 млн гривень. На другому місці опинилась "Релігійна громада Святого Миколая Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ". Згідно зі звітами Youcontrol її прибуток становить 200 млн гривень. Наступні організації мають в рейтингу мають значно нижчі прибутки. Трійку лідерів замикає "Релігійний центр-об’єднання хасидів Хабад Любавич юдейських релігійних громад та організацій України" з прибутком у 15,2 млн гривень.

Релігієзнавець Дмитро Горєвой пояснює, чому більшість православних церковних організацій не звітують перед державою і таким чином уникають сплати податків.

"У православних церков, зокрема у РПЦ, дещо скептичне ставлення до державних законів. Вони вважають, що церква існує окремо, держава окремо. Вони ніби живуть у своєму окремому світі", — говорить Горєвой.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що чотири області України заборонили діяльність московського патріархату.

Також "Коментарі" писали, що Папа Римський не витримав та накричав на жінку, яка звернулася до нього з незвичним проханням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини