Головна Новини Суспільство релігія Різдво в один день, а Великдень - у різні: чому католики та православні святкують у різні дати
commentss НОВИНИ Всі новини

Різдво в один день, а Великдень - у різні: чому католики та православні святкують у різні дати

Українські церкви перейшли на грегоріанський календар та змінили дати святкування християнських свят, проте Великдень у 2024 році у православних та католиків відбудеться в різні дні.

25 березня 2024, 10:50 comments2371
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

З 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква почали відзначати християнські свята за григоріанським календарем. Таким чином православні українці святкують християнські свята в один з день з католиками. Однак Великдень у 2024 році католики справляють 31 березня, а православні українці – 5 травня. Пояснюємо, чому так сталось.

Різдво в один день, а Великдень - у різні: чому католики та православні святкують у різні дати

Чому католики та православні святкують Великдень у різні дні. Фото з відкритих джерел

Основна причина, чому Великдень у православних та католиків відбувається не в один день, полягає у різних календарях – григоріанському та юліанському. Попри те, що українські церкви перейшли на григоріанський календар, ця реформа не застосовується на рухомі свята, які змінюють свої дати щороку, зокрема і Великодня.

У третьому столітті духовенство у різних регіонах світу вираховувало дати святкування Великодня за своїми власними правилами. У 325 році відбувся Нікейський собор, тоді ще єдиної церкви, який прийняв рішення уніфікувати процес святкування Великодня та створив пасхалію – методику визначення дати Воскресіння Христового. За цими правилами Великдень святкують у першу неділю після весняного рівнодення та першого повного місяця.

У 16 столітті католики провели календарну реформу та перейшли на григоріанський календар. Через це, дата рівнодення змістилась на 13 днів у порівнянні з юліанським — з 3 квітня на 21 березня. 

Таким чином католики, протестанти та деякі православні сьогодні вираховують дату святкування беручи за основу рівнодення — 21 березня, після чого має відбутись повний місяць, а після нього наступна неділя стане Великоднем. У 2024 році перший повний місяць після рівнодення буде 25 березня, а перша неділя після повного місяця – 31 березня. Саме ця дата є святкуванням Великодня за григоріанською пасхалією. 

Однак, в українській церкві, яка для вирахування святкування Великодня використовує юліанську пасхалію рівноденням вважається 3 квітня, тому Пасха не може бути раніше цієї дати. За цими підрахунками Великдень у 2024 році припадав би на 28 квітня. Однак християни східного обряду не святкують Великдень у єврейське свято Песах, який припадає на 23-30 квітня, тому святкування Пасхи переноситься ще на тиждень – 5 травня.

Попри відмінність у пасхаліях, близько 30% святкування Великодня у католиків та православних відбувається в один день, зокрема так буде наступного року. Великдень у 2025 році припадає на 20 квітня, як у православних, так і католиків.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, скільки грошей заробляють церкви в Україні.

Також "Коментарі" писали про чоловіка, на ім'я Ісус, який воює на війні в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Истина

30 березня 2024, 11:54

Причина такого празднования в том, чтобы людей завести в заблуждение.


Новини