Головна Новини Суспільство релігія ПЦУ з 1 вересня переходить на новий календар: що зміниться
commentss НОВИНИ Всі новини

ПЦУ з 1 вересня переходить на новий календар: що зміниться

Відповідно до зміни календаря, ПЦУ відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Покрову — 1 жовтня, Водохреще — 6 січня. Водночас зміна не стосуватиметься Великодня та Трійці

24 травня 2023, 14:37
Поділіться публікацією:

Православна Церква України з 1 вересня 2023 року перейде на новоюліанський календар для нерухомих свят. Таке рішення було ухвалено на Архієрейському соборі, на якому якраз календарне питання і стало одним із ключових. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє "ВВС News Україна".

ПЦУ з 1 вересня переходить на новий календар: що зміниться

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній

Повідомляється, що перехід підтримали майже одноголосно. Проти виступив один єпископ, ще один утримався.

Попереду ще є одна формальність. Таке рішення ще має схвалити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Однак предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та низка інших єпископів заявили, що дану тему можна вважати закритою, а питання вирішеним, тому з  вересня ПЦУ таки переходить на новий календар.

Зазначимо, після переходу на новоюліанський календар зміняться дати низки нерухомих свят. Зокрема, Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Покрову будуть відзначати 1 жовтня, Водохреще – 6 січня, а День Святого Миколая – 6 грудня. Відзначання рухомого Великодня і прив'язаних до нього християнських подій залишиться без змін. Трійцю традиційно відзначатимуть на 50-й день після Воскресіння Христового.

Читайте також на порталі "Коментарі" — скільки українців асоціюють себе з ПЦУ та УПЦ (МП), – опитування.

Також видання "Коментарі" повідомляло — у головному храмі Києво-Печерської Лаври – в Успенському соборі – вперше відбулося різдвяне богослужіння під керівництвом глави Православної церкви України (ПЦУ) митрополита Єпіфанія. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому це – історична подія, а також про що говорить реакція на те, що відбувається з боку Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 травня 2023, 14:14

Великодні свята по старим датам, інші за новими. Ось вона неадекватність православного сектанату. От в яких випадках таке можливо? Нав'язана юдеями не наша релігія, щоб на інших перекласти гнів розгніваного на юдеїв їхнього бога. Засліплені воюють на юдейський шаховій дошці з назвою Україна, зрадили своїх богів, обізвали батьків язичниками і вимолюють юдейські гріхи перед їх розкішними попами. Вибори президента у США покажуть, чи лишиться війна на другий термін!


Новини