Головна Новини Суспільство події ПЦУ у Києво-Печерській Лаврі: чому це історична подія – про що говорить реакція Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

ПЦУ у Києво-Печерській Лаврі: чому це історична подія – про що говорить реакція Москви

Те, що Єпіфаній провів службу в храмах, які вже юридично належать ПЦУ, є показовим як у сенсі торжества справедливості, так і в сенсі боротьби з російським агресором на всіх фронтах

7 січня 2023, 13:12 comments2169
Поділіться публікацією:

У головному храмі Києво-Печерської Лаври – в Успенському соборі – вперше відбулося різдвяне богослужіння під керівництвом глави Православної церкви України (ПЦУ) митрополита Єпіфанія. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому це – історична подія, а також про що говорить реакція на те, що відбувається з боку Росії.

ПЦУ у Києво-Печерській Лаврі: чому це історична подія – про що говорить реакція Москви

Успенський собор Києво-Печерської Лаври. Фото: із відкритих джерел

Відбувається серйозна мінімізація впливу ФСБ на українців

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що за понад 30 років незалежності ми нарешті підійшли до розуміння необхідності існування в Україні єдиної помісної автокефальної церкви, яка не мала б доповнень типу "Московський патріархат". Коли священики української церкви отримують нагороди від московських убивць, це, безумовно, поза всякою логікою, зазначає експерт.

"Усім, гадаю, зрозуміла проросійськість того ж таки "Паші-Мерседеса", Онуфрія, інших священнослужителів так званої "Української православної церкви". Вони нахабно експлуатували назву "Українська", тоді як самі вели по суті підривну діяльність, просуваючи "русский мир" в Україні. Яскравим прикладом цього стали багатотисячні ходи УПЦ МП, які очолювали політики – депутати колишньої ОПЗЖ, яка підіграє Москві, – нагадує Валерій Клочок. — УПЦ МП активно використовувалася РФ для просування проросійських наративів аж до заохочення агресії проти нашої країни. Те, що Єпіфаній провів службу в храмах, які вже юридично належать ПЦУ, є показовим як у сенсі торжества справедливості, так і в сенсі боротьби з російським агресором на всіх фронтах. Включно з релігійним".

Експерт наголошує, що процес переходу церков УПЦ МП до ПЦУ триває.

"Тисячі ще, на жаль, залишаються під протекторатом патріарха РПЦ Кирила, який відкрито закликає вбивати українців, хоч ніби є священнослужителем. І як би – тут без лапок. Сьогоднішня подія, безумовно, – історична. Відбувається продовження зміцнення ПЦУ, яка буде незалежною від Москви та її церкви".

Валерій Клочок нагадує, що ще у 2018 році було ухвалено закон, який забороняє використання УПЦ МП у своїй назві слово "Українська", бо це — відверта маніпуляція.

"Передбачувано чуємо виття на московських болотах. Вони бісться з приводу того, що відбувається. Розуміючи, що відбувається серйозна мінімізація впливу ФСБ на українців, – пояснює експерт. – А що УПЦ МП перебувала під впливом ФСБ – секрет Полішинеля".

Головний запит суспільстства був на те, щоб пішов Московський патріархат, а святе місце порожнім не буває

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Важливо не так те, хто зайшов до Лаври, скільки – кого звідти вигнали. За всіма опитуваннями, за кількістю петицій, із 2014 року все більше українців хотіли, щоб Московський патріархат пішов із Лаври (або його звідти вигнали). І те, що туди зайшла ПЦУ та провела службу – це скоріше похідна. Головний запит товариства, наголошую, був на те, щоб пішов Московський патріархат. А святе місце, як відомо, порожнім не буває. Для Києво-Печерської Лаври це прислів'я актуальне особливо. І можна лише вітати, що туди зайшла церква, яку визнано в Україні однією з основних. Хоча на мій погляд, якась церква основна у світській державі – це неправильно. Але ж так у нас є…".

На думку експерта, реакція Росії, яка заявляє у стилі "нашу церкву утискують в Україні", показує, що в країні-агресорі як не розуміли, так і не розуміють Україну.

"Схоже, чи вони остаточно "здулися" в плані інформаційної політики, чи змирилися з тим, що УПЦ МП у нашій країні вже засуджено. З боку РФ у ситуації війни когось оголосити "своїм" в Україні – все одно, що повісити на цього "когось" (у нашому випадку – Московський патріарх) червону ганчірку. Зробити так, щоб цього когось в Україні не стало. Ну, а більшість українців такі дії однозначно підтримують, – зазначає Андрій Єрьоменко. – Продовжуючи тенденції, які розпочалися з 2014 року".

Тоді, нагадує експерт, у нас з'являлося дедалі більше людей, котрі називали себе "атеїстами Київського патріархату". Підкреслюючи цим свою не стільки релігійну, скільки політичну позицію, суть якої – "геть від Москви!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — попри позицію Заходу в ЄС знайшлася країна, яка похвалила "перемир'я" від Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини