Головна Новини Суспільство релігія Церковне свято 5 серпня: що можна і не можна робити сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

Церковне свято 5 серпня: що можна і не можна робити сьогодні

Що можна робити 5 серпня, а від яких дій краще відмовитись, щоб не згрішити - дізнайтесь у нашому матеріалі

5 серпня 2022, 07:22 comments1419
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", сьогодні православні віруючі згадують священномученика Трофима, Феофіла та ще 13 святих, які стали жертвами язичників під час гоніння на християн за часів правління імператора Діоклетіана. Саме тому 5 серпня прийнято відзначати народне свято – День Трофима. Також сьогодні відзначається свято Почаївської ікони Пресвятої Богородиці. У XIV столітті в Почаївській печері рятувалися два ченці. Одного разу їм прийшло видіння Пресвятої Богородиці, що стояла на камені та підперезана вогнем. Коли ченці підійшли ближче, то побачили, що на камені залишився відбиток стопи Божої Матері, з якого текла вода. Цей відбиток зберігається досі, вода з нього ніколи не зменшується. Біля того каменю донині творяться дива.

Церковне свято 5 серпня: що можна і не можна робити сьогодні

Церковне свято. Фото: із відкритих джерел

1597 року ікону Богоматері, яка славилася чудотворною, принесли на Почаївську гору. Там збудували храм, число ченців почало збільшуватися, незабаром виникла Почаївська лавра. У 1675 році обитель була врятована від нападу турків завдяки молитвам ченців.

Наші пращури у цей день говорили, якщо з'їсти сиру ягоду калини — до невдачі в любові; з'їсти сиру ягоду малини — до великого взаємного почуття; наснився хліб — до сварки.

Що не можна сьогодні робити

Наші пращури вірили, що на Трохима самотнім хлопцям не можна ходити в ліс. У цей день русалки там водять хороводи і, якщо потрапити їм на очі, то лоскочуть до смерті або напустять лихоманку. Сьогодні також не можна довго спати, бо успіх від вас відвернеться. Забороняється рубати гілки калини та малини.

Що можна робити 5 серпня

Цього дня заведено збирати врожай. Вважається, що 5 серпня – найбільш сприятлива дата для збирання ягід у лісі, приготування заготовок варення, варіння компотів.

Читайте також на порталі "Коментарі" – яке церковне свято було 4 серпня: що можна і не можна.

Також видання "Коментарі" повідомляло — в Україні стартує доступна іпотека: плюси та мінуси програми — чи реально придбати житло.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини