Головна Новини Суспільство релігія Церковне свято 11 серпня: що можна і не можна робити сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

Церковне свято 11 серпня: що можна і не можна робити сьогодні

Що можна робити 11 серпня, а які дії суворо заборонені віруючим – дізнайтесь у нашому матеріалі

11 серпня 2022, 07:20 comments1580
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", сьогодні церква відзначає одразу кілька свят. По-перше, вшановує пам'ять мучениці Серафими. Свята жила в Римі за правління імператора Адріана, який почав гоніння на християн. Серафиму схопили і почали судити. Начальник віддав її на наругу, але, як тільки до неї наблизилися мучителі, земля затремтіла, а вони впали мертвим сном. Мучителі вирішили, що це чари, обпалили Серафиму вогнем, побили ціпками і відсікли голову.

Церковне свято 11 серпня: що можна і не можна робити сьогодні

Церковне свято. Фото: із відкритих джерел

Також церква відзначає свято мучениці Феодотії. Жила III столітті і постраждала від рук імператора Діоклетіана. Феодотія рано овдовіла і все своє життя присвятила допомоги нужденним. Язичники звинуватили її у сповіданні християнства і ув'язнили. Один із царедворців хотів одружитися з нею, але Феодотія відмовила. Тоді її разом із дочкою спалили у печі.

Ще сьогодні день пам'яті преподобних Косми та Костянтина Косинських. Святі жили у XIII столітті та були учнями Варлаама Хутинського. Після його смерті вони оселилися на Косинському півострові. Незабаром до них почали приходити благочестиві люди, і виникла свята обитель. До кінця свого життя Косма та Костянтин були настоятелями Косинського монастиря, спочили мирно.

Що стосується прикмет цього дня, то саме з дня 11 вересня можна було визначати, яким буде початок осені. Якщо день видався теплим, то на початку вересня стоятиме тепла та сприятлива для землеробства погода; ранковий туман – до поганого збору меду; Якщо упродовж дня туман, то буде хороший урожай зернових культур; зелений овес – до дощової осені; багато ягід та горіхів – до холодної зими.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату люди дотримуються певних заборон. Наприклад, небажано займатися рукоділлям із гострими предметами, працювати на городі, прибирати в будинку та займатися фізичною працею. Православна церква категорично забороняє лаятися та сваритися.

Що можна робити 11 серпня

Цього дня прийнято пекти пироги з калини. Дівчата з ранку вмивалися калиновим соком, а юнаки схилялися до калинового ствола — вірили, що рослина дає силу та мужність. Рубати гілки калини цього дня категорично заборонялося.

Також наші предки 11 серпня збирали гриби та горіхи, а бабки-знахарки читали змови від злодіїв та розбійників. Люди вірили, що саме цієї ночі приходять відьми доїти корів, через що тварини чахнуть на очах. Щоб це не сталося, господарі щільно зачиняли двері хліва, а всередині вішали обереги.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яке було церковне свято 10 серпня: що можна і не можна робити.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Україну вже поділили: окупанти намагаються навіяти людям, що незалежної країни вже немає.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини