Головна Новини Суспільство Природні ресурси За продаж черемші можна потрапити до суду: які штрафи за знищення червонокнижної рослини
commentss НОВИНИ Всі новини

За продаж черемші можна потрапити до суду: які штрафи за знищення червонокнижної рослини

За незаконне розповсюдження та продаж черемші в Україні можна отримати штраф.

7 березня 2024, 12:10 comments1871
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Черемша занесена до Червоної книги України, тому рослину заборонено зривати та продавати. Однак з приходом весни на ринках та поблизу них можна бачити десятки пучків цієї рослини. Які штрафи загрожують продавцям за реалізацію червонокнижної черемші.

За продаж черемші можна потрапити до суду: які штрафи за знищення червонокнижної рослини

В Україні заборонений продаж черемші. Фото з відкритих джерел

Черемша, яку також називають ведмежа цибуля, або дикий часник, була занесена до Червоної книги України ще у 1980 році. Масовий збір та продаж черемші може зашкодити рослинам та призвести до генетичного виродження через відсутність насіннєвого поновлення.

Щоб цього не сталось в Україні відбувається щорічна операція "Первоцвіт", яка полягає у посиленому держконтролі за рідкісними та червонокнижними рослинами. Екоінспекції організовують рейди та виявляє порушення, зокрема продаж черемші та інших рослин, наприклад підсніжників. За незаконний збут та розповсюдження рослин передбачений штраф від 510 гривень. Також штраф може виписуватись, як компенсацію у підрахунку за одну знищену рослину. Наприклад, за окремо зірвану стеблинку черемші штраф складає 62 гривні, а за підсніжника від 49 до 62.

Однак такі штрафи не лякають продавців та не зупиняють покупців. Видання "Еспресо" вказує, що минулого року у Єдиному реєстрі сотні судових рішень було ухвалено щодо продавців черемші. Наприклад, Ковельський міськрайонний суд минулого року жінці, яка знищила 750 рослин черемші, присудив мінімальний штраф та сплату судового збору – 510 та 536 гривень відповідно. Однак компенсації за 750 рослин, яка б склала 46,5 тис. гривень, жінка за рішенням суду не сплачувала.

Наприклад Хмельницький міськрайонний суд розглядав справу з продажем трьох пучків черемші. У рішенні суд вирішив, що жінка не заподіяла істотної шкоди державі, тому видав усне попередження без зобов’язання сплачувати штраф.

Подібні випадки стаються й в інших містах. Зазвичай суди в Україні за продаж черемші виносить рішення про мінімальний штраф та зобов’язують продавців черемші оплатити судовий збір.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на Львівщині суд оштрафував школяра за мем про вчительку.

Також "Коментарі" писали, що нове відкриття вчених поблизу Чорнобиля може допомогти у боротьбі з раком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини