Головна Новини Суспільство Природні ресурси Китай готується пробурити одну з найглибших свердловин у світі
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай готується пробурити одну з найглибших свердловин у світі

У Китаї стартував проєкт з буріння надглибокої свердловини. Очікується, що її вивчення надасть унікальні знання про будову земної кори.

5 червня 2023, 16:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Китай пробурить свердловину глибиною понад 10 км для дослідження земної кори. Проєкт буріння відбудеться під керівництвом найбільшого в країні виробника нафти China National Petroleum Corp. Передбачається, що такий експеримент принесе китайцям унікальні знання щодо будови земної кори. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Business Insider.

Китай готується пробурити одну з найглибших свердловин у світі

Буріння свердловини у Китаї. Фото з відкритих джерел

Китайські вчені почали бурити свердловину, яка стане однією з найглибших у світі. Бур пройде понад 10 км земної кори. За даними державних інформаційних ЗМІ проєкт стартував 30 травня у пустелі Такла-Макан, що розташована в Синьцзян-Уйгурському автономному районі. Очікується, що під час буріння науковці зможуть дослідити 10 шарів земної кори і досягнуть крейдяних залягань віком 145 млн років.

"Структурну складність проєкту буріння можна порівняти з великою вантажівкою, що їде на двох тонких сталевих тросах", — сказав вчений з Китайської інженерної академії Сунь Цзіньшен.

Технічний експерт, Ван Чуньшен наголошує, що таким чином Китай зможе дослідити невідому територію Землі та розширити людські знання щодо її будови, а також впливу людини на довкілля. Очікується, що проєкт триватиме 457 днів та надасть нові дані про внутрішню структуру Землі.

Попри рекордну глибину для Китаю у 10 км, наразі найбільша свердловина знаходиться в Росії. Кольська надглибока свердловина після 20 років буріння змогла досягти глибини у 12 км.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що дослідники виявили зсуви льоду в Антарктиді, які можуть викликати великі цунамі з катастрофічними наслідками для людства.

Також "Коментарі" писали, що Норвегія закликає громадян триматись подалі від російського "кита-шпигуна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини