Головна Новини Суспільство Екологія Вчені попереджають про небезпеку гігантського антарктичного цунамі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені попереджають про небезпеку гігантського антарктичного цунамі

Дослідники виявили, що зсуви льоду в Антарктиді можуть викликати великі цунамі з катастрофічними наслідками для людства.

1 червня 2023, 20:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Науковці провели масштабне дослідження та з’ясували, що підводні зсуви льоду в Антарктиді можуть викликати великі цунамі, які будуть становити особливу небезпеку для людства. Крім того, дослідники з’ясували, що подібні випадки вже ставались. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Live Science.

Вчені попереджають про небезпеку гігантського антарктичного цунамі

Зсуви в Антарктиді можуть викликати гігантські хвилі. Фото з відкритих джерел

Вчені з’ясували, що через глобальну зміну клімату та її вплив на Антарктиду можуть виникати гігантські цунамі. Їх висновки були опубліковані у науковому журналі Nature Communications.

Дослідники пробурили відкладення під морським дном Антарктиди та виявили значні зсуви осадових порід. Виявилось, що зсуви збіглися з періодами глобального потепління, які стались 3 та 15 млн років тому та призвели до гігантських антарктичних цунамі.

"Підводні зсуви є серйозною геонебезпекою, які створять цунамі, що можуть призвести до величезних людських втрат", — говорить авторка дослідження Дженні Гейлз.

Наразі точний механізм процесів, що викликають антарктичні цунамі, невідомий, однак вчені запропонували гіпотезу, яка найкраще описує ці процеси. На їхню думку, шари відкладень, які свідчать про цунамі утворились, коли температура навколо Антарктиди була на 3 градуси Цельсія вище сучасної. Через спеку відбулось значне цвітіння фітопланктону та інших організмів, які згодом відмирали та робили морське дно слизьким. Таким чином регіон ставав схильним до зсувів великих мас, які своєю чергою викликали великі антарктичні цунамі.

Вчені наразі не з’ясувати масштаби і розміри стародавніх антарктичних цунамі, однак ця ситуація у них викликає занепокоєння. За останні 100 років відбулись два випадки з підводними зсувами. Цунамі Гранд-Бенкса 1929 року спричинило хвилі заввишки 13 м і вбило 28 людей біля узбережжя Канади. Інший підземний зсув у 1998 році викликав цунамі в Папуа-Новій Гвінеї. Морська хвиля мала висоту 15 м і забрала життя понад двох тисяч людей.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Норвегія закликає громадян триматись подалі від російського "кита-шпигуна".

Також "Коментарі" писали про найстарішого лева у світі, який помер від рук людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини