Головна Новини Суспільство медицина Вакцина від COVID-19: прогнози щодо імунітету
commentss НОВИНИ Всі новини

Вакцина від COVID-19: прогнози щодо імунітету

На вироблення імунітету впливають кілька факторів

5 грудня 2020, 16:44 comments1050
Поділіться публікацією:

На сьогодняшній день, на жаль, немає досліджень, які б точно визначили тривалість імунітету після хвороби на СOVID-19. Вчені Оксфордського університету провели масштабне дослідження, в ході якого жоден з піддослідних, які перенесли вірус раніше, не захворів, тобто мінімальною підтвердженою тривалістю імунної реакції на даний момент є пів року.

 Вакцина від COVID-19: прогнози щодо імунітету

Не тільки антитіла важливі  

Результати своїх досліджень оприлюднили й вчені Каліфорнійського інституту імунології. Виявилось, що окрім антитіл активними під час хвороби є й важливі Т-клітини. Обидва види імунної реакції спостерігаються навіть у тих, в кого хвороба пройшла без симптомів.

Результати досліджень обнадійливі, — розповідає представника гамбурзького Інституту тропічної медицини — Томас Якобс, — адже спостерігається виділення великої кількості антитіл, які забезпечують стійкий імунітет, а під час щеплення їх кількість збільшиться.

Не всі виділяють антитіла 

Дослідники зі Стокгольму виявили, що в деяких пацієнтів антитіла не виділяються, а імунітет формується на основі Т-клітин. Тож вчені стверджують, що імунітетом від COVID-19 володіє більша кількість людей, ніж вказують результати тестування на антитіла.

Доказами цього виступають дослідження, проведені в німецьких містечках Єна та Любек, в результаті яких виявилось, що близько 30 відсотків осіб, що перехворіли, не мають антитіл до хвороби. 

Антитіла чи Т-клітини?

Що ж важливіше для імунітету – антитіла чи Т-клітини? Антитіла забезпечують міцний імунітет, Т-клітини в свою чергу забезпечують легке протікання хвороби, тобто обидва фактори важливі. 

Імунолог з Дортмунду — Карстен Ватцль каже, що від коронавірусної хвороби у вигляді звичайної застуди імунітет тримався до півтора року, але від вакцини імунна реакція буде ще стійкішою і міцнішою.

Підхід до вакцинації

Науковці стверджують, що людям в групі ризику, наприклад, людям похилого віку або тим, чия професія потребує постійного контакту з іншими, щеплення доведеться робити частіше. Імунологи також стверджують, що більшості достатньо було б мати клінічний імунітет. Його значення полягає в тому, що людина захищена від важкого протікання хвороби, але не від інфікування. 

Для запобігання розповсюдження вірусу після щеплення потрібна велика кількість антитіл. Строк її дії доведеться визначити шляхом чималих досліджень після вакцинації. Вчені прогнозують, що більшості доведеться робити щеплення раз в декілька років.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що американські вчені розповіли, чому при коронавірусі виникає пневмонія, яку тяжко вилікувати.

Крім того, нам стало відомо, чому з п'ятого по десятий день хвороби на COVID-19 особливо важливо показатися лікарю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Bujhm

5 грудня 2020, 19:07

То есть бабло надо постоянно.


Новини