Головна Новини Суспільство медицина Медики пояснили, чому з п'ятого по десятий дні хвороби на COVID-19 особливо важливо показатися лікарю
commentss НОВИНИ Всі новини

Медики пояснили, чому з п'ятого по десятий дні хвороби на COVID-19 особливо важливо показатися лікарю

Всі інфіковані відрізняються один від одного, але медпрацівники стверджують, що у строк з п’ятого по десятий день ймовірність виникнення респіраторних погіршень значно збільшується

3 грудня 2020, 22:52
Поділіться публікацією:

З того моменту, як  виникають симптоми коронавірусної хвороби, потрібно спостерігати за змінами температури та рівня кисню в крові, затверджують лікарі. Це дасть змогу медикам і хворому оцінити необхідність перебування в лікарні. 

Медики пояснили, чому з п'ятого по десятий дні хвороби на COVID-19 особливо важливо показатися лікарю

"Не дивлячись на те, що більшості пацієнтів для одужання вистачає лише тижня, у чималої кількості хворих виявляють погіршення у вигляді так званої другої хвилі. Після перших проявів хвороби стан стабілізується, або навіть стає краще, але далі виникає друга хвиля ускладнення", — затверджує професіонал своєї справи, доктор Ілон Шварц.

 Всі інфіковані відрізняються один від одного, але медпрацівники говорять, що у строк з п’ятого по десятий день ймовірність виникнення респіраторних погіршень значно збільшується. В зоні найбільшого ризику опиняються люди з такими хронічними захворюваннями, як діабет, ожиріння або гіпертонія, а також люди похилого віку. При виникненні ускладнень у молоді боротьба зазвичай починається трохи згодом, з десятого по дванадцятий день.

Лікарі зазначають, що надзвичайно важливо повідомити їх про наявність задишки чи інших симптомів, не зважаючи на те, на який день за рахунком від початку хвороби вони з’явилися. В момент спостереження за хворими на запалення легенів внаслідок COVID-19 помічають, що в нижніх частинах обох легенів присутній туманний вид — "помутніння шліфованого скла". До того ж рівень кисню може зменшуватися так повільно, що хворий не помічає цього. Називають це явище тихою гіпоксією. 

Через це інфіковані зазвичай шукають допомоги тоді, коли рівень кисню стає небезпечно низьким, про що свідчить задишка. Тому для контролю свого стану здоров’я на даному етапі рекомендують застосовувати пульсоксиметр. Нормою насичення киснем вважають 96-99%, коли ж показники падають до 92%, саме час кликати на допомогу лікарів. 

За відсутності пульсоксиметра можна зробити тестування самому — такий спосіб має назву оцінка Рота. Для цього потрібно затримати дихання та порахувати до 30.  В разі незмоги пацієнта порахувати до 10 (7 секунд), скоріш за все, рівень кисню нижчий за 95%. В разі ж, якщо людина не зможе  досягти у рахунку 7  (5 секунд) ймовірно рівень буде нижчим за 90%.

Також дослідники зазначили прояви COVID-19 на більш ранньому етапі. Сигналом можуть бути дискомфорт та сухість в носі, які виникають набагато раніше за втрату смаку та нюху. 

Раніше "Коментарі" писали про те, що стало відомо, який відсоток населення України переніс захворювання на  коронавірус.

Крім того, ми повідомляли про те, що німецький вірусолог озвучив справжню причину пандемії коронавірусу.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини