Головна Новини Суспільство медицина В Україні з’явиться лабораторія, яка зможе виявляти штами коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні з’явиться лабораторія, яка зможе виявляти штами коронавірусу

Наразі, аби з’ясувати види коронавірусу, наявні на території держави, Україні доводиться відправляти зразки на дослідження до Великобританії та Німеччини

25 січня 2021, 17:09
Поділіться публікацією:

Уже в першому півріччі 2021 року в Україні може з’явитися спеціальна лабораторія для виявлення штамів коронавірусу. Про грандіозні плани Центру громадського здоров’я повідомив народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький у своєму Telegram-каналі.

В Україні з’явиться лабораторія, яка зможе виявляти штами коронавірусу

Згодом Україна зможе сама досліджувати окремі штами коронавірусу. Фото із відкритих джерел

На думку чиновника, відсутність необхідної техніки для секвенування (визначення штамів COVID-19) майже за рік після початку пандемії в країні — неприпустиме. Саме тому ЦГЗ збирається знайти вирішення цієї проблеми.

"Вже в першому півріччі цього року є можливість отримати необхідне обладнання та реагенти, провести навчання фахівців для проведення секвенування в межах міжнародної співпраці з CDC (Центр по контролю та профілактики захворювань США)", — зазначив Радуцький у дописі.

До цього ж часу Україна продовжить відправляти зразки аналізів до спеціальних референт-лабораторій, розташованих у Берліні та Лондоні. Між іншим, як пише Михайло Радуцький, нині на території нашої держави виявлено п’ять штамів коронавірусу: B1 (найпоширеніший в Європі, "родом" з Італії), B1.1 (схожий на B1), B1.1.1 ("дитя" Європи та Великобританії), B l.5 ("родом" з Іспанії), B2 (реєструється по всіх континентах.

"В цьому році, за погодженням ВООЗ, Україна буде відправляти зразки частіше – раз на місяць. Останню партію зразків Центр громадського здоров’я відправив до Німеччини 20 січня. Зразки відбирались за регіональним принципом — по п’ять з кожної області", — повідомив нардеп.

Крім того, останнього разу регіони додали ще по п’ять зразків — від пацієнтів, які повернулися з Великобританії. Утім, акцентує Радуцький, відповіді від іноземних лабораторій доводиться чекати достатньо довго, а це може вплинути на процес лікування.  

На думку політика, наявність лабораторії, створення якої він анонсував, є питанням нацбезпеки. Радуцький переконаний: це питання має проконтролювати РНБО.

Раніше "Коментарі" повідомляли, яких кроків планує дотримуватися МОЗ, аби уникнути спалаху "британського" штаму коронавірусу.

Також на порталі можна дізнатися, чому українці не виявляють бажання вакцинуватися від COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/radutsky/503
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини