Головна Новини Суспільство медицина Українці не готові вакцинуватися проти коронавірусу: причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці не готові вакцинуватися проти коронавірусу: причини

Однією з найбільш ймовірних причин відмови від вакцинації в Україні може стати недостатня поінформованість про препарати

22 січня 2021, 12:29
Поділіться публікацією:

Згідно з даними Соціологічної групи "Рейтинг",  більш ніж половина опитаних українців не готові вакцинуватися від коронавірусу, навіть за умови, якщо щеплення буде безкоштовним. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, про що говорять ці дані, чому ми отримали таку ситуацію і що може змінити ставлення українців до вакцинації.

Українці не готові вакцинуватися проти коронавірусу: причини

Вакцинація проти коронавірусу. Колаж: Дмитрий Романюк/Comments.ua

Українці отримують недостатньо інформації про препарати

Голова Національної медичної палати України і директор ДП "Український науковий центр "Інститут вакцинології та імунобіопрепаратів" Сергій Кравченко вважає, що дані опитування демонструють збільшення в нашій країні рівня вакцино-скептицизму.

"Є категорія громадян, які сповідують антивакцинальні настрої. Але таких у нас від 2 до 5%. Переважна більшість українців розуміють мету і ефективність вакцино-профілактики. Тобто, близько 95% позитивно ставляться до обов'язкових щеплень. І дотримуються календаря вакцинації. А ось громадян, які сповідують вакцино-скептицизм, стало значно більше. Виною тому — суперечлива інформація про COVID-19 і вакцини від цієї напасті. А з'являється вона тому, що в справу втрутилися великі гроші та велика політика. Дуже великі гроші і геополітка", — вважає експерт.

Він також звертає увагу на провину української влади, яка провалила переговори з розробки вакцини, із закупівлі вакцини, а також (вже традиційно) провалила всі комунікації з населенням.

"Згідно з моїми даними, в Офісі президента є навіть спеціальна медіа-група, завдання якої — сіяти вакцино-скептицизм серед населення. Тому що робити щеплення нічим. Ще в лютому 2020 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) сформувала органи, пов'язані з ковідом. У тому числі — Технічний комітет по вакцинах. Майже рік він працює онлайн. У ньому беруть участь тисячі фахівців з усього світу. Розробники вакцин, науково-дослідні центри та інституції. Представників України там немає. Ми розраховували на COVAX (всесвітня ініціатива ООН, в рамках якої був шанс отримати вакцини "Pfizer" і "Moderna"). Але, як з'ясувалося, ініціатива відчуває величезний дефіцит коштів. І ми не в пріоритеті. З кабінету президента нам розказували про розробку української вакцини. Але на цьому фронті останнім часом тиша ... Закупівля російської вакцини у нас фактично заборонена ", — зазначає Сергій Кравченко.

За його словами, як за рятівну ниточку Україна схопилася за можливість купити китайську вакцину Sinovac Biotech. Але і тут — проблеми.

"Від цієї вакцини раніше відмовилися арабські країни через її високу вартість. А Україна ось вирішила собі дозволити ... Традиційно розвинули бурхливу діяльність. І, врешті-решт, передали гроші на закупівлю цієї вакцини міжнародному закупівельному агентству "Crown Agents". До якого раніше були питання щодо поставки в Україну препаратів для дитячої онкології з терміном придатності менше, ніж прописано в технічному завданні. До того ж частина препаратів не відповідала замовленій лікарській формі... Все, про що я сказав вище — загальнодоступна інформація. І саме під впливом всіх цих дивних дій нашої влади та битви конкурентів на ринку вакцин зростає кількість скептиків щодо вакцинації", — пояснює експерт.

Також Сергій Кравченко повідомив, що про процедуру екстреної реєстрації, яку рекомендував ВООЗ, у світі зараз проти COVID-19 використовують вісім вакцин: 4 китайські, 2 американські ("Pfizer" і "Moderna"), одна британська і одна російська.

"І ні по одній з них поки, — підкреслює експерт — не завершили третю фазу клінічних випробувань. Так що питання їх безпеки та ефективності залишається під питанням. Що, зрозуміло, теж посилює скептичні настрої".

Українці не довіряють державі

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко зазначає: "Дані опитування, швидше за все, говорять про те, що наші громадяни не довіряють державі. Саме вона була і є основним джерелом панічних повідомлень про "страшний коронавірус". Додала свої "п'ять копійок" і боротьба фармкомпаній між собою. Вона вилилася в масу повідомлень про смерті від вакцин".

На думку Юрія Гаврилечко, поміняти ставлення громадян до вакцинації можна, якщо припинити наганяти паніку.

"Як тільки це зроблять, то й інтерес до щеплень пропаде. Адже сенс в їх використанні буде менш очевидним через зниження кількості переляканих громадян, — вважає експерт. — Якщо ж паніку посилити, то рівень недовіри до інформації, яка транслюється по офіційних каналах, тільки зросте. А разом з ним і збільшиться число тих, хто не захоче робити щеплення".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" аналізували ситуацію з поставками китайської вакцини проти COVID-19 в Україні. Також експерти пояснювали, чому Україні загрожує затримка з поставками й до чого це може призвести.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини