Головна Новини Суспільство медицина Українці VS. вакцина: які побічні реакції були зафіксовані МОЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці VS. вакцина: які побічні реакції були зафіксовані МОЗ

На початку квітня українські лікарі зафіксували 816 випадків побічних реакцій на вакцинацію від коронавірусу

16 квітня 2021, 16:32
Поділіться публікацією:

Масова вакцинація проти коронавірусної хвороби триває своєю чергою. Більш того — розширюється список доступних для щеплень препаратів. Однак, як і будь-яке інше ліки, протиковідна вакцина має деякі протипоказання і викликає побічні реакції. "Коментарі" зібрали статистичну інформацію про те, скільки українців поскаржилися на погіршення самопочуття після вакцинації і з яких причин.

Українці VS. вакцина: які побічні реакції були зафіксовані МОЗ

Побічні ефекти вакцинації в Україні. Інфографіка: "Коментарі" / Дмитро Романюк

У перших числах квітня вітчизняні медики практично переступили позначку в 300 тисяч вакцинованих осіб. Із загальної кількості пацієнтів менш третьої частини відсотка — 0,28% (або 816 людей) — повідомили про ймовірні побічні реакції організму.

Виходячи з інформації Державного експертного центру МОЗ, всі вакциновані до початку квітня люди отримали препарат Covieshild. У більшості тих, хто пожалівся на побічні ефекти, спостерігалися несерйозні відхилення від нормального самопочуття — у 99,1% випадків. 95% із них можна було передбачити, адже сам виробник спочатку попереджає про деякі реакції.

В основному люди скаржилися на високу температуру, озноб і загальну слабкість. Також у деяких щеплених від коронавірусу набрякала або червоніла (боліла) рука, в яку вводився препарат. Дехто певний час почувався, немов в передгрипозному стані.

Крім цього, українці скаржилися на отримання розладів опорно-рухової системи (близько 12%) і тривалий головний біль або запаморочення (11,7%).

Є свідчення і про деякі проблеми зі шлунком після вакцинації. Однак їх відносно небагато — лише 3,21% від загальної кількості випадків. Такі пацієнти скаржилися на нудоту, різну біль в животі і загальний розлад кишечника. Дехто із щеплених недовго відчували в роті металевий присмак.

Трохи більше півтора відсотка людей із побічними ефектами після вакцинації скаржилися на явні прояви алергічних реакцій. У когось набрякала гортань, хтось справлявся з кропив'янкою чи іншим висипом, хтось — із нежиттю.

Деякі особи, які отримали щеплення, скаржилися на підвищену пітливість — 1,2%.

Варто відзначити, що в більшості випадків на прояв "побочок" після вакцинації скаржилися жінки (68%). Із загальної кількості людей, які звернулися зі скаргами, чоловіків всього лише 24,5%. Решта 7,5% людей не вказали свою стать.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому, на думку інфекціоніста Ольги Голубовської, українцям слід призупинити вакцинацію препаратом від компанії AstraZeneca.

Також на порталі ви можете дізнатися, про які загальні протипоказання до вакцинації проти ковіду повідомив МОЗ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини