Головна Новини Суспільство медицина Голубовська вважає, що потрібно зупинити вакцинацію препаратом AstraZeneca: кого це стосується
commentss НОВИНИ Всі новини

Голубовська вважає, що потрібно зупинити вакцинацію препаратом AstraZeneca: кого це стосується

Вакцину AstraZeneca не варто вводити людям, яким не виповнилося 30 років, впевнена фахівець

13 квітня 2021, 20:25 comments1045
Поділіться публікацією:

Масова вакцинація від коронавірусної хвороби має безліч послідовників і критиків. Від деяких препаратів після виявлення негативних наслідків країни відмовляються повністю. Так сталося  і з продукцією компанії AstraZeneca, Covishield якої активно використовує Україна.

Голубовська вважає, що потрібно зупинити вакцинацію препаратом AstraZeneca: кого це стосується

Ольга Голубовська. Фото: РБК-Україна

Однак, за словами відомого лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, вакцина AstraZeneca може бути небезпечною для людей, які не досягли 30-річного віку.

Причиною фахівець називає дані досліджень, які нібито підтверджують наявність зв'язку між цим препаратом і ризиком утворення тромбів.

Як пояснює Голубовська, експерти досліджували і довели ймовірність виникнення тромбозу у людей, вакцинованих препаратом AstraZeneca. При цьому в окремих випадках дія вакцини може призвести до зворотного процесу — серйозної кровотечі.

Подібну реакцію викликають помилкові антитіла, які виробляються нібито після реакції на S-білок коронавірусу. У підсумку вони починають "протистояти" в крові тромбоцитам, пояснює Ольга Голубовська.

"Синдром дуже схожий на добре відому гепарин-індуковану тромбоцитопенію, яка діагностується і лікується аналогічно й розвивається після вакцинації шляхом введення внутрішньовенних імуноглобулінів та антикоагулянтів. Синдром, пов'язаний із вакциною, отримав назву індукованої вакциною імунної тромботичної тромбоцитопенії", — зазначила лікар-інфекціоніст.

При цьому деякі західні країни стверджують, що такі ускладнення рідше діагностуються у людей старшого віку. Ймовірно, саме тому в МОЗ Великобританії нині пропонують використовувати для вакцинації осіб, молодших 30 років, будь-який інший препарат, а не розробки AstraZeneca.

Ольга Голубовська наполягає, що до подібних заходів має вдатися і Україна. Однак при цьому не варто забувати, що люди, схильні до розвитку тромбозу, також знаходяться в групі, яка ризикує перенести COVID-19 у важкій формі.

При цьому фахівець підкреслила, що в нинішній ситуації вакцинацію від коронавірусу насамперед необхідно забезпечити людям, у яких відсутній імунітет. До цього списку ввійдуть особи, які поки уникли зараження коронавірусом або перехворіли понад півроку тому. Усі, хто має "природні" антитіла, вважає Голубовська, можуть отримати щеплення пізніше — це також позбавить від ймовірності розвитку ускладнень.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні виникла можливість вакцинуватися препаратом СoronaVac. Яким категоріям населення це доступно, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете прочитати про те, чому вкрай важливо отримати обидві дози протиковідної вакцини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини