Головна Новини Суспільство медицина Україна тимчасово залишається без CoviShield: причини і наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна тимчасово залишається без CoviShield: причини і наслідки

Головна проблема України — провалена комунікація в питаннях вакцинації, вважають експерти

25 березня 2021, 13:51
Поділіться публікацією:

Індійський виробник вакцин проти коронавірусу, компанія AstraZeneca тимчасово призупинила експорт власних препаратів у всьому світі. Раніше ж з'явилися дані про відмову Індії поставляти в Україну вакцину CoviShield, яку нібито дискредитують всередині нашої країни, в тому числі топ-політики (наприклад, Петро Порошенко). "Коментарі" звернулися до експертів, щоб розібратися в ситуації та зрозуміти, які наслідки — медичні, соціальні, політичні — ця ситуація може спричинити.

Україна тимчасово залишається без CoviShield: причини і наслідки

Влада намагається виправдати провалену комунікацію із вакцинації. Фото: Shurretstock

Причини для обмеження поставок більш прозаїчні, ніж критика

Соціолог Павло Кутуєв вважає, що інформація про припинення надходження вакцин повинна перевірятися і надходити в розпорядження громадськості з офіційних джерел. А у нас — знову комунікаційний провал.

"МОЗ мав розібратися, у чому справа, виступити з офіційним зверненням до громадян України. З роз'ясненнями. А у нас вчора окремі депутати робили заяви в соцмережах, а новинні агентства вкидали інформацію з посиланням на "джерела". Що нібито президенту доповіли про відмову Індії поставляти в Україну вакцину CoviShield через її дискредитації всередині нашої країни",  нагадує Павло Кутуєв.

Тим часом в тому ж Євросоюзі призупиняли вакцинацію AstraZeneca на деякий час, тому що були дискусії з приводу можливих побічних ефектів. І це нормально в демократичному суспільстві, відзначає соціолог.

"Ненормально те, що відбувається у нас,  продовжує він. — Тому що після вчорашніх оповідок, що ми залишилися без вакцин нібито через критику, з'явилася офіційна інформація, що Індія тимчасово призупинила експорт найбільших партій вакцин від коронавірусу AstraZeneca, які виробляються на потужностях Serum Institute. Причина  зростання захворювання всередині країни. Вакцина потрібна для задоволення внутрішнього попиту. Вчорашні інформаційні вкидання з упором на те, що всім виною  внутрішні критики вакцини, виглядає так, ніби українська влада заздалегідь намагалася убезпечити себе від критики з боку суспільства".

А критикувати, на думку Павла Кутуєва, є за що. Вакцинація провалена. Закуплено лише 500 тис. доз CoviShield, тоді як для досягнення колективного імунітету (70-80% вакцинованого населення) потрібно 40-50 млн доз.

"Через провал влади і на цьому фронті нас чекають небезпечні епідеміологічні наслідки,  впевнений соціолог.  Нічим протистояти новій хвилі коронавірусу, яка вже накриває Україну. Сьогодні  рекорд смертності від наслідків коронавірусу з початку пандемії в Україні, рекорд хворих із початку року. Ну, а через локдауни знову страждає економіка. Думаю, за всім цим послідують і певні політичні наслідки".

Підрив репутації влади

Політолог, глава платформи "Єдиний координаційний центр" Олег Саакян підкреслює, що важливо дивитися на першоджерела. І вірити їм, а не вкидам з боку деяких нардепів або анонімних Telegram-каналів.

"Згідно з офіційними даними, припинені поставки вакцин (AstraZeneca і CoviShield) не тільки в Україну, але і в інші держави, щоб наситити внутрішні ринки Індії та Азії. Інтерпретація ж, яка з'явилася в Україні вчора, виглядає як політична історія. Як спроба певних політсил скористатися ситуацією і виправдати себе, очорнивши опонентів. Навряд чи варто дивуватися подібному в умовах низької політичної культури, домінуючої серед українських політиків. Але державницькою таку позицію назвати, звичайно, не можна", — впевнений Олег Саакян.

За його словами, питання вакцинації серйозно підриває репутацію влади, адже ми аутсайдери в цій тематиці.

"Розуміючи, що зрив поставок вакцин з Індії буде мати іміджеві наслідки, вчорашньою комунікацією спробували передбачити це, перевівши стрілки на політичних опонентів. Що ніяк не покращує ситуацію з вакцинацією. Оптимізму додає лише те, що посольство України в Китаї повідомило сьогодні — до нас відправлено першу партію вакцин проти COVID-19 CoronaVac. Так що ризики знижені диверсифікацією поставок. Але в цілому ситуація тривожна через неефективну політику нашої влади щодо як закупівлі вакцин, так і вакцинації", — резюмує Олег Саакян.

До слова, перша партія китайської вакцини CoronaVac дійсно вже вирушила в Україну. "Коментарі" розповідали, коли варто чекати прибуття і що взагалі відомо про цей препарат.

Також на порталі можна дізнатися, які побічні ефекти є у вакцин від коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Валерий

25 березня 2021, 16:09

Якби всі прагнули перемоги над коронавірусом, а не отримання максимального прибутку на людській біді, то нормальним явищем мало б бути передача технології виготовлення вакцини розробником тим країнам (виробникам), які мають можливість їх виготовляти. Та поки що з "дружбанів " України тільки Росія запропонувала передати Україні технологію виговлення вакцини. Пропозиція з політичних причин була відхилена. Інші ж "жмуть" свою технологію - мабуть, чекають, поки всі "ніщеброди" вимруть...


Новини