Головна Новини Суспільство медицина Стало відомо, чи можна не носити маску після вакцинації
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чи можна не носити маску після вакцинації

Експерт розповіла, чи можуть пом'якшити масковий режим в Україні після масової вакцинації

2 березня 2021, 11:46 comments1049
Поділіться публікацією:

У зв'язку з вакцинацією в Україні у звичайних громадян виникає чимало запитань. У тому числі: "Якщо людина зробила щеплення, то їй можна ходити без маски? Як в інших країнах?" Сайт "Коментарі" розбирав ситуацію з експертом.

Стало відомо, чи можна не носити маску після вакцинації

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Вакцинація в Україні: до масовості далеко

На сьогодні в значній частині країн світу офіційно почалася вакцинація. В Україні поки її випадки — швидше виняток із загального правила, зазначає адвокат, експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) з питань правоохоронної та судової діяльності, кандидат юридичних наук Мирослава Чорноусько.

"Так, за оцінками МОЗ, з 24 по 28 лютого було щеплено всього 3000 громадян. І, попри плани міністерства надалі значно підвищити показники вакцинації, слід розуміти, що до її масовості ще далеко, — каже експерт. — Разом з тим, як в Україні, так і в інших країнах, преференцій щодо можливості відмови від масочного режиму після вакцинації не встановлено. Більш того, таких пом'якшень навряд чи можна очікувати".

Навіть за даними ВООЗ вакцинація не є гарантією уникнення зараження як COVID-19, так і будь-якими іншими вірусними хворобами. Йдеться лише про формування так званого "колективного імунітету", що нібито може мінімізувати ризики гострих спалахів хвороби.

Досвід інших країн: що дає наявність щеплення проти COVID-19

Говорячи про досвід тих країн, де вакцинація відбувається швидкими темпами і на основі "добровільного примусу", Мирослава Чорноусько підкреслює, що і там наявність щеплення не звільняє від обов'язку дотримуватись вимог щодо носіння засобів захисту.

"Факт вакцинованості особи швидше передбачає більш високу ймовірність доступу до тих благ і реалізації тих прав, які раніше мали безумовний характер. Але мова не йде про отримання додаткових благ або розширення прав. Наприклад, в Ізраїлі, де вакцинна кампанія є чи не найбільш жорсткою, сьогодні мова йде про те, що навіть після завершення карантинних заходів (а країна перебуває вже в умовах третього карантину) без наявності щеплень доступ практично до всіх установ буде заборонений. Тобто, якщо проводити паралелі, відбувається щось схоже на те, що ми маємо в Україні щодо масочного режиму", — пояснює експерт.

За її словами, сьогодні в більшості країн, обов'язковим стало носіння респіраторів підвищеного класу захисту.

"Більш того, в Чехії, Німеччині стало обов'язковим перебування в респіраторах навіть на вулиці, діє комендантська година і суворі обмеження щодо пересування. При цьому, штрафи за відсутність масок є досить високими — від 180 євро. У Чехії — 10 000 крон. Також носіння масок обов'язково всюди, крім будинку і автомобіля, в Іспанії. Водночас, наприклад, заняття в спортзалах в частині країн можливо лише за наявності довідки про вакцинацію (тобто факту двох необхідних вакцин)", — розповідає Мирослава Чорноусько.

Таким чином, підкреслює вона, навіть для вакцинованих осіб в цей час не встановлено звільнення від носіння масок.

"В Україні це поки не є таким актуальним, з огляду на порівняно низьке охоплення вакцинацією, а також не настільки жорсткі карантинні обмеження. Однак навіть при зростанні такого охоплення, подібні кроки є малоймовірними", — резюмує експерт.

Раніше повідомлялося, які країни лідирують за темпами вакцинації. Всі країни світу ми зібрали в одній інфографіці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини