Головна Новини Суспільство медицина Скільки коштуватиме розробка української вакцини від коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки коштуватиме розробка української вакцини від коронавірусу

Вітчизняним виробникам антиковідної вакцини може знадобитися близько 2-4 млрд гривень

27 травня 2021, 19:33
Поділіться публікацією:

Останнім часом українці все частіше чують розмови про ймовірне створення вітчизняного препарату для вакцинації проти COVID-19.

Скільки коштуватиме розробка української вакцини від коронавірусу

На розробку української вакцини від коронавірусу знадобиться 2-4 млрд гривень. Фото: Shutterstock

За словами керівника комісії з біобезпеки, яка працює при Раді нацбезпеки і оборони, Сергія Комісаренка, розробка української вакцини може коштувати в понад 20 разів дешевше, ніж це оцінюється за кордоном, повідомляє "Сегодня".

Комісаренко підтвердив, що вітчизняні вчені зараз працюють відразу над трьома варіантами протиковідної вакцини. Дві з них повинні працювати по субодиничній технології, а третя — безпосередньо протистояти геному вірусу, використовуючи протеїн нуклеокапсиду.

Також академік зазначив, що існує ймовірність появи ще одного українського препарату. Його перспективність Сергій Комісаренко дуже високо оцінює, тому що технологія його створення нагадує розробку американської вакцини Pfizer.

В основу такого препарату покладена дещо модифікована структура РНК. Над розробкою і планами зі створення вакцини зараз працюють люди, які виробляють для українців лікарський інсулін, пояснив Комісаренко. У дуже важливо, адже компанія вже підтвердила свою ефективність на фармаринку України.

Попри те, що подібні вакцини вимагають певних умов (здебільшого зберігаються за досить низьких температур, — ред.), академік сподівається, що розробка вдасться. Тим більше, що це оцінюється набагато дешевше, аніж було витрачено зарубіжними виробниками.

За словами Комісаренка, в інших країнах на розробку і подальші випробування м-РНК препаратів проти коронавірусу витрачалося по 2-3 млрд доларів.

В Україні ж ця цифра також досягне мільярдних розмірів, проте в національній валюті. Сума у 2-4 млрд гривень применшує "закордонні" витрати в понад 20 разів, каже експерт.

Появи вітчизняного препарату, який буде протистояти коронавірусній хворобі, Сергій Комісаренко дуже чекає і сподівається, що він буде досить конкурентноздатним.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що вчені офіційно встановили ймовірну причину утворення тромбів у крові після вакцинації від коронавірусу конкретним препаратом. Усі деталі — в нашій публікації.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, коли Україна збирається видавати ковід-паспорти, що дозволяють вакцинованих людям подорожувати, і як цей крок оцінюють вітчизняні експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини