Головна Новини Суспільство медицина Побічний ефект вакцинації: що може свідчити про тромбоз
commentss НОВИНИ Всі новини

Побічний ефект вакцинації: що може свідчити про тромбоз

Про тромби в крові можуть сигналізувати деякі симптоми, які проявляються довше чотирьох днів

19 квітня 2021, 21:17
Поділіться публікацією:

Масову вакцинацію проти коронавірусу вважають єдиним способом перемогти пандемію COVID-19. Однак варто пам'ятати, що протиковідна вакцина, як і будь-які інше ліки, має свої побічні ефекти. Серед найнебезпечніших деякі виробники виділяють тромбоз. Видання Business Insider поділилося основними симптомами, які свідчать про наявність тромбів в наших судинах.

Побічний ефект вакцинації: що може свідчити про тромбоз

Симптоми тромбозу. Фото: Shutterstock

В Європейському агентстві медичних препаратів (EMA) пояснюють, що тромбоз часто діагностується в області живота, ніг або голови. Ті ж люди, які отримали свою дозу вакцини і постраждали від тромбозу, мали згустки крові в судинах головного мозку.

Зрозуміло, вони дуже небезпечні, адже частинка такого тромбу може відірватися від основної маси і заблокувати приплив крові до серця. Також самі по собі згустки крові можуть заважати нормальному руху крові і до інших життєво-важливих органів.

Якщо після вакцинації у вас злегка піднялася температура або болить (свербить) рука, це цілком нормальна реакція на отримання препарату. Однак якщо будь-які неприємні відчуття зберігаються довше чотирьох днів, варто негайно звертатися до лікарів.

Основними симптомами, які можуть бути ознаками тромбозу крові, є:

• біль у грудях;

• набряки ніг;

• безперервні болі в животі;

• поява задишки;

• постійні головні болі або навіть погіршення зору.

Загусання крові не завжди є смертельним для пацієнта. У більшості випадків його можуть зупинити і зовсім вилікувати за допомогою спеціальних ліків, які розріджують кров. Однак препарати повинен виписувати винятково лікар.

До слова, нагадаємо, що багато країн світу відмовилися від вакцинації препаратами, виробленими компанією AstraZeneca. Випадку тромбозу після введення цієї вакцини реєструвалися в багатьох державах. У Канаді навіть придумали оригінальний спосіб попередити пацієнтів про можливі наслідки.

Раніше "Коментарі" повідомляли, чому, на думку Ольги Голубовської, Україна повинна припинити вакцинацію препаратом Covishield.

Також на порталі ми розповідали, чи можна самостійно вибрати вакцину проти коронавірусу.

Крім цього ви можете дізнатися, які побічні ефекти від вакцинації були зафіксовані серед українських пацієнтів. Більше подробиць — у нашій інфографіці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини