Головна Новини Суспільство медицина Не тих вакцинуємо: експерти розповіли, що не так із вакцинацією в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Не тих вакцинуємо: експерти розповіли, що не так із вакцинацією в Україні

У світі мають намір прискорити темпи вакцинації населення проти коронавірусу

1 листопада 2021, 14:43 comments11116
Поділіться публікацією:

Учасники країн-членів 20 найбільших економік світу під час саміту "Групи двадцяти" (G20) взяли зобов'язання щодо вакцинації 70% населення світу. Вони також домовилися постачати більше вакцин проти COVID-19 для бідних країн. Тим часом практично вся Україна, включаючи Київ, опинилася у "червоній зоні". Поширюються карантинні заходи, проте щодня – антирекорди за кількістю хворих і померлих. Чому ми опинилися у такій ситуації? Які помилки були здійснені владою (і українською, і у світі взагалі)? Що ще можна (потрібно) виправити – і якнайшвидше? У цій справді непростій ситуації під час інтерв'ю виданню "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Не тих вакцинуємо: експерти розповіли, що не так із вакцинацією в Україні

Вакцинація. Фото з відкритих джерел

Необхідно сконцентрувати зусилля на захисті імунізації вразливих груп, їх чіткішій ідентифікації

Заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий вважає закономірним, що червона зона стрімко розширюється.

"У коронавірусу з'являються все нові "діти", з новими властивостями. І організовані дії, на жаль, з більшою мірою ймовірності призводять до появи нових, ще більш заразних форм, штамів COVID-19. У цьому контексті необхідно подумати, як впливає мета, встановлена G20 щодо формування імунного прошарку. Сама імунізація неспроможна бути метою – це засіб. А чого ми хочемо досягти? Чого хоче досягти G20? Це хотілося б почути", – каже експерт.

Наприклад, ми даруємо вакцину для того, щоб:

а) перестали хворіти;

б) стали хворіти рідше;

в) рідше помирали.

"Перша мета – недосяжна. Друга, мабуть, також. Тому що вакциновані теж хворіють, у різних формах, бувши при цьому розносниками інфекції, що певною мірою збільшує епідемічні ризики. Щеплені, маючи сертифікат, мають вільний доступ, куди хочуть. Певною мірою це своєрідна індульгенція на зараження. Тим більше що з'явилося чимало підроблених ковід-сертифікатів. Тобто найбільш реалістичним виглядає варіант – зменшити смертність", – розмірковує Костянтин Надутий.

На його думку, вакцинувати, захищати потрібно, перш за все, тих, хто частіше хворіє та вмирає. А це люди 50, 60. Зрозуміло, що у вікових людей більше супутніх захворювань, тому вони більш вразливі. Причому ця група теж неоднорідна. Є, наприклад, 90-літні, які переносять ковід без особливих ускладнень, а є 55-річні, які вмирають. Потрібен аналіз: чому саме так.

"Вся Європа починала правильно – з вакцинації груп ризику, що дозволило знизити смертність та навантаження на стаціонар, куди особливо часто потрапляють та вмирають групи 50 та 60. І чим старше, тим більше це явище посилюється, – зазначає Надутий. – Надання вакцин усім, щоб 70% населення Землі було щепленим, має переслідувати одну із зазначених вище цілей. І ця мета має бути задекларована. Поки цього не сталося, це нагадує діяльність заради самої діяльності".

Експерт наголошує, що ту саму віспу вдалося перемогти, бо сам збудник мало мінливий. І свого часу вдалося за короткий період вакцинувати той пул, який дозволити досягти ситуації – нуль хворих. До того ж натуральна або чорна віспа – людська (антропогенна) інфекція, на яку не хворіють тварини.

"У випадку з ковідом все інакше. Є підозри на тих же кажанів, від яких нібито пішов вірус. До того ж зараз існує багато видів коронавірусів. І кожен під впливом вакцинації, яка починає тиснути на популяцію вірусів, намагається вижити. Протидія імунітету. І розмножуватися у людині. Якщо людина захищається, то й коронавірус захищається шляхом мінливості та появи нових штамів. На які наявні вакцини не діють. Це неминуче призводить до, по суті, штучної селекції нових штамів та прискорення процесу зараження", – вважає експерт.

Він згоден з тими вченими, які кажуть, що необхідно сконцентрувати зусилля на захисті імунізації вразливих груп, їхньої чіткішої ідентифікації (серед молодих теж є вразливі – ті ж діабетики). І вакцинуватиме саме їх. З паралельним збільшенням ресурсів системи охорони здоров'я, яка останнім часом практично скрізь зазнає катастрофічного навантаження.

Наголос на вакцинацію робиться зараз більш ніж активно. Але вона не дає гарантованого захисту

Лікар, блогер, письменник Наталія Ніколаєва розмірковує так, що у ВООЗ робота така – треба щось робити, хоч щось, а там буде видно. Власне, як і в усіх чиновників усього світу зараз. Тому часто й роблять будь-що. Щодо ситуації, що склалася, тут уже закони епідеміології працюють – влада зараз не сильно на це може вплинути. Карантинні заходи дуже умовні й також умовно дотримуються людьми — часто для видимості. Ввести щось жорсткіше вже не вийде.

На думку лікаря, вхід кудись, проїзд сертифікатами — це тільки для стимуляції вакцинації. А у протиепідемічному плані це нічого не дасть.

"Наголос на вакцинацію робиться зараз більш ніж активно. Але вона не дає гарантованого захисту. Люди хворіють байдуже, заражають далі. Чому такі високі цифри захворюваності у нас саме зараз, я не знаю. Імовірно, вона має бути меншою, це й фахівці з інфекційних хвороб говорили. Але щось пішло не так", – зазначає Наталія Ніколаєва.

За її словами, у нас на початок хвилі було приблизно 20% сприйнятливого населення. А це близько 8 мільйонів. Тобто хворіти є кому. Але хворіють чомусь надто масово й одразу.

"Плюс ще й тестують дуже багато, тому виявляє більше, – продовжує лікар. – Хворіє більше дітей, ніж у перші хвилі, хоч і легко, але статистику додають. Смертність висока за рахунок людей похилого віку. Тут ще треба дивитися, як вона корелює зі смертністю від серцево-судинних захворювань. Я не знаю, хто потрапляє у статистику: інфаркт із ковідом або ковід із інфарктом".

Наталія Ніколаєва впевнена, що максимальний наголос слід робити на вакцинацію групи ризику – людей похилого віку. Інформувати їх, стимулювати. А не залякувати інших та гнати молодь на вакцинацію заради кількості.

"Хоча ефективність і недостатня, але щось, можливо, це дало б і зараз, – міркує лікар. – І спочатку, коли був ажіотажний попит, слід не вакцинувати всіх поспіль, які перехворіли в тому числі (а деякі з них бігли на вакцинацію, буквально розштовхуючи ліктями громадян похилого віку), а – не хворіли. Тоді зараз відсоток вакцинованих, захищених хоч якось, був би вищим. Можливо... Ну, а тепер уже чекатимемо, коли епідемія сама закінчиться. Якщо ми вийшли на плато за госпіталізованими, далі має бути зниження. До грудня, у будь-якому випадку, або ішак здохне, або падишах помре".

Читайте також на порталі "Коментарі" — вакцинація в 11 разів знижує можливість смерті від Covid.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини