Головна Новини Суспільство медицина Медстрахування для українців: яким воно має бути
commentss НОВИНИ Всі новини

Медстрахування для українців: яким воно має бути

Україні слід взяти за основу американську модель медичного страхування, впевнений експерт

8 квітня 2021, 12:25
Поділіться публікацією:

Страхування давно перестало бути для українців чимось дивним. Захистити своє життя, будинок і транспорт від непередбачених випадків — більше буденність, ніж щось неймовірне. При цьому в Україні досі не напрацьована повноцінна система медичного страхування. "Коментарі" поцікавилися експертною думкою щодо того, як слід організувати цей процес для українців і чий зарубіжний досвід в цьому випадку варто перейняти.

Медстрахування для українців: яким воно має бути

Україні варто рівнятися на США у медстрахуванні. Фото із відкритих джерел

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company", експерт в області медичного права та фармацевтики, страхування і трудового законодавства Олександр Гришаков вважає, що Україні слід взяти за основу американську модель медичного страхування.

"Тим більше, що, запустивши медреформу, ми так чи інакше наблизилися до цієї системи, — пояснює він. — Суть її в тому, що в Америці держава забезпечує медобстеження всім громадянам США, якщо вони, наприклад, не можуть себе забезпечити фінансово. Пенсіонери, безробітні, діти, інваліди. Для малозабезпечених громадян діє спеціальна програма Medicaid, для людей похилого віку — Medicare (спрямована на допомогу особам старше 65 років, а також громадянам передпенсійного віку, які мають проблеми зі здоров'ям). Ці категорії отримують мінімальний пакет медичних послуг, необхідний для життя в Штатах".

Для решти громадян — три ринки страхування: для великих компаній, для дрібних підприємств (від 2 до 50 осіб), а також індивідуальна страховка. Вони покривають обумовлений перелік медичних послуг. І туди, наприклад, не входять послуги стоматолога, офтальмолога, педіатра, психіатра тощо.

Страховку мають близько 85% американців, причому майже 6% — отримують її від роботодавця.

Олександр Гришаков пояснює, що роботодавець платить за підлеглих певні відрахування в страхову компанію.

"Співробітники мають якісне повне медобслуговування і лікування. Важливо зацікавити наших роботодавців робити так само. Як? Це вже завдання законодавців, — упевнений юрист. — Якщо ми хочемо, щоб зарплати не видавалися в "конвертах", щоб роботодавці не ухилялися від податків, потрібно продумати відповідні стимули. Щоб роботодавцям вигідно було показувати реальну зарплату і страхувати своїх співробітників".

На думку експерта, в рамках медреформи ми вже розділили медичну систему на первинну і вторинну, частково перерозподілили фінансові потоки. Щось, як і раніше, покладено на держбюджет, щось — на місцеві. Тепер, стверджує Гришаков, слід переходити до медичного страхування, щоб більше коштів могли отримати ті, хто цього дійсно потребує. Щоб вивільнені фінанси пускати на розвиток медичних послуг, закупівлю нового обладнання. І щоб застраховані люди гарантовано отримували певний пакет медичної допомоги.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, як до медстрахування українців у перспективі ставиться керівник комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Також на порталі ми повідомляли, чи вдасться в Україні вакцинуватися від коронавірусу в приватній клініці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Таня

8 квітня 2021, 12:44

И при этом еще при Обаме вылез скандал, о котором прсали СМИ, что около 30% американцев не имеют страховки. И нормального доступа к медицине. Зачем это вранье? Хватит с нас американки Супрун.


Новини