Головна Новини Суспільство медицина Геномна інформація українців: навіщо її реєструватимуть та що передбачає новий закон
commentss НОВИНИ Всі новини

Геномна інформація українців: навіщо її реєструватимуть та що передбачає новий закон

Біоматеріали для молекулярно-генетичних експертиз відбиратимуть в українців з певних категорій для слідства чи розшуку

18 квітня 2022, 12:41
Поділіться публікацією:

Геномна інформація українців: навіщо  її реєструватимуть та що передбачає новий закон

Фото ілюстративне / Pixabay

На останньому засіданні 14 квітня народні депутати ухвалили за основу проект від 2020 року про реєстрацію геномної інформації українців. Мова йде про документ "Про державну реєстрацію геномної інформації людини" №4265 від 26.10.2020.

В проекті прописано, що державну реєстрацію геномної інформації проводитимуть з певними цілями. Серед яких: профілактика кримінальних правопорушень; встановлення осіб злочинців; розшук зниклих безвісти; ідентифікація останків; ідентифікація особи людей, що мають проблеми зі здоров'ям та порушення пам'яті.

Пропонується створити базу даних при Міністерстві внутрішніх справ. Вестиме базу Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС. В базі даних буде зберігатися у вигляді знеособлених генетичних ознак людини та відомостей про них. Експерти лабораторій проводитимуть геномний аналіз людей та обов'язкову державну реєстрацію за кошти держбюджету.

Хто підлягає обов’язковій державній реєстрації геномної інформації

Відповідно до ст. 5 закону №4265, до держреєстру буде вноситися геномна інформація про осіб, яких притягнули до відповідальності за умисні злочини проти життя, здоров’я, за згвалтування, яким обрано запобіжний захід, яких засудили за такі злочини й в суді було доведено їх вину у скоєному, таких же засуджених, яких лікують примусово за рішенням суду.

Геномна інформація останків людей, трупів, які не можна ідентифікувати, теж буде вноситися до реєстру за наявності відомостей про них в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Тобто, коли виявлено тіло й відкрито провадження для розслідування обставин смерті особи. Криміналісти реєструватимуть геномну інформацію з біологічних матеріалів на місцях злочинів, виявлену під час слідства.

Підлягає реєстрації геномна інформація осіб, зниклих безвісти, яку можна встановити лише шляхом проведення молекулярно-генетичної експертизи біологічних зразків або біологічного матеріалу з особистих речей особи.

Закон передбачає добровільну державну реєстрацію геномної інформації. Здати біоматеріали можуть всі громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства. Дослідження буде проводитися за кошти фізичних осіб на платній основі. Для цього людина має написати заяву.
Якщо особа розшукує зниклого родича/родичку, що зникли безвісти, то вона може звернутися до адміністратора бази даних та надати біоматеріал для ідентифікації останків чи пошуку зниклого. Аналіз в такому разі проводиться за кошти бюджету.

Закон передбачає відбір біоматеріалів у добровольців та військовослужбовців. Здійснює його уповноважена на те особа військово-лікарської комісії. Таку процедуру військові проходитимуть кожні вісім років. 

"До Бази даних підлягають внесенню зазначені в реєстраційних картах закодована абетково-цифрова інформація про генетичні ознаки людини та знеособлені відомості про них. Орган, установа або особа, яка забезпечує надіслання геномної інформації Адміністратору Бази даних для поміщення до Бази даних, перед її надісланням заповнює реєстраційну карту, у якій знеособлює інформацію шляхом присвоєння їй індивідуального абетково-цифрового коду", — йдеться в законі.

Порядок знищення геномної інформації буде ухвалено іншими законодавчими актами.

Хто може використовувати геномну інформацію

До таких осіб належать працівники правоохоронних органів (керівники прокуратур та органів досудового розслідування; прокурори; слідчі; дізнавачі; уповноважені особи оперативних підрозділів; уповноважені особи Національного центрального бюро Інтерполу в
Україні відповідно до законодавства.

Крім того, таке право надається органам іноземних держав та фізичним особам (їх законним представникам), генетичні ознаки яких поміщено до Бази даних у порядку добровільної державної реєстрації.

Раніше ми писали, які нововведення в сфері поховань та які послуги будуть надавати ритуальні служби в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини