Головна Новини Суспільство події Нововведення в сфері поховань: що пропонують нардепи
commentss НОВИНИ Всі новини

Нововведення в сфері поховань: що пропонують нардепи

В новому законопроекті прописано види поховань громадян, порядок надання ритуальних послуг в Україні та утримання місць поховань померлих людей і тварин

17 лютого 2022, 11:50 comments4050
Поділіться публікацією:

Нововведення в сфері поховань: що пропонують нардепи

Фото ілюстративне / istockphoto

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення сфери поховання" №7018. Відповідно до норм законопроекту, кожен українець має право  на волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті.

Йдеться про те, що людина перед смертю має вказати, чи дає вона згоду на проведення патолого-анатомічного розтину, вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів, як і де її мають поховати й у який спосіб. Закон передбачає, що виконавець волевиявлення покійного має виконати його побажання в повній мірі.

Якщо особа не повідомила про незгоду на вилучення у неї анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів, тоді все здійснюється відповідно до закону.

В документі прописано кілька видів поховань: закопування в могилі труни з тілом померлого, тіла (останків) померлого; спалювання в крематорії труни з тілом померлого та закопування в могилі, розміщення в колумбарній ніші урни з прахом померлого; біопоховання померлого; розвіювання праху померлого.

"Дозволяється створювати місця біопоховання, а також відводити спеціальні ділянки для розміщення місць біопоховання в населених пунктах на території кладовищ та об’єктів благоустрою загального користування: парках, лісопарках, парках культури та відпочинку", — говориться в проекті.

Виконавець волевиявлення померлого має звернутися до надавача ритуальних послуг з метою укладення договору про надання ритуальних послуг. Ритуальні послуги надаються за визначену в договорі суму. Виконавець отримує матеріальну допомогу в розмірі, який встановить уряд.

Безоплатно проводиться поховання певних категорій померлих. Серед них: Герої Радянського Союзу; повні кавалери ордена Слави; особи, нагороджені чотирма і більше медалями "За відвагу"; Герої Соціалістичної Праці, удостоєних цього звання за працю в період Другої світової війни; Герої України; повні кавалерів ордена Трудової Слави; учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності; особи з інвалідністю внаслідок війни.

Ритуальні служби ховатимуть домашніх тварин за кошти їх власника. Останній може обрати вид поховання тварини. Кладовища для поховання домашніх тварин можна створювати, якщо є відповідне рішення органів місцевого самоврядування.

Контроль за дотриманням всіх норм, виділенням землі для поховань, утриманням кладовищ/колумбаріїв, створення ритуальних служб чи комунальних підприємств покладено на місцеві органи влади.

Також передбачається запровадити Єдиний реєстр надавачів ритуальних послуг та Єдиний реєстр поховань. В реєстрі поховань не буде оприлюднено особистих даних померлих. Однак там буде розміщено інформацію про статус місць поховань; кількість вільних місць для поховань, адреси і дати поховань, вміст місця поховання (труна з тілом, тіло, останки, урна з прахом); дані свідоцтва про смерть; дані надавача ритуальних послуг, реквізити договору про надання ритуальних послуг; дата і номер свідоцтва про поховання тощо.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Волинській області рідні поховали жінку, а згодом знайшли її живою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини