Головна Новини Суспільство медицина Експерти розповіли, що можуть приховувати у МОЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, що можуть приховувати у МОЗ

Експерти відповіли, чому МОЗ відмовляється надавати інформацію про статистику захворюваності та смертності від грипу та COVID-19

23 грудня 2021, 12:04
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли, що можуть приховувати у МОЗ

Вакцинація від COVID-19, фото з відкритих джерел

Журналісти порталу "Коментарі", керуючись Законом України "Про доступ до публічної інформації" та ЗУ "Про інформацію", подавали кілька разів офіційні запити щодо отримання статистичних даних про рівень захворюваності на грип, COVID-19, кількість померлих українців від вакцин та тих, хто в кого проявилися побічні ефекти після вакцинації. Проте відповіді так і не отримали. Чому Міністерство охорони здоров'я з незрозумілих причин не надає важливих даних щодо здоров'я населення — розповіли експерти.

Головним завданням має бути зниження рівня смертності, а не масова вакцинація

Заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий звертає увагу, що боротьба із COVID-19, протидія йому в Україні, сконцентрована виключно на загальній вакцинації.

"Практично все про це – скільки вакцинованих тощо. У жодному документі не зафіксовано, що мета боротьби із COVID-19 – знизити смертність від нього. Адже саме для цього й має працювати вся система (стаціонар, поліклініка, амбулаторія), – каже експерт. — У Європі смертність від COVID-19 до 2%, а ми хочемо, припустимо, менше. І під це мають підлаштовувати всі заходи. Ми знижуємо смертність шляхом пріоритетної вакцинації ризикових груп (літні громадяни, а також громадяни, які мають низку захворювань), всі інвестиційні ресурси концентруємо не на дорогах, а на стаціонарах, де хворі вмирають. Забезпечуємо кисень, потрібні медикаменти, навчання кадрів, забезпечення ними медичних закладів".

Але у нас, продовжує Костянтин Надутий, кажуть лише про те, що головна проблема – мало вакцинованих. Хоч вакцинація не ризикових груп, за його словами, не є вірним шляхом.

"І коли ви, журналісти, задаєте питання, в яких цікавитесь – як же відстежується саме здоров'я людей (що має бути зіставлено з кількістю смертей, ускладнень тощо), то ви не отримуєте відповіді. У мене є підозра, що немає системи комплексної оцінки шкоди, яку завдає COVID-19, у всіх її проявах. У тому числі щодо вакцинації, що теж має ризики. Адже не випадково зняли відповідальність із постачальників вакцин. Якщо держава зняла відповідальність із постачальників вакцин, то мала взяти її на себе. Але ми не чуємо і не бачимо про відповідні компенсації у разі проблем після вакцинації", – зазначає експерт.

Костянтин Надутий упевнений – проблема саме в тому, що сама стратегія подолання COVID-19 у нас полягає у тому, щоби всіх вакцинувати. Не вакцинованих – обмежити у правах, щоб вони "все зрозуміли та вкололися".

"Але така стратегія не працює, – наголошує Костянтин Надутий. – Тому що вакцинувати треба, насамперед, людей похилого віку, хворих на діабет. А у нас ці категорії охоплені найгірше. І саме пенсіонери продовжують становити основну проблему для госпітального сектору. Тому МОЗ і не може відповісти на ваші запитання. Вони, схоже, просто не мають систематизованої інформації. Адже все сконцентровано виключно на вакцинації та на створенні максимальних проблем невакцинованим. А зниження смертності від COVID-19, де ми є одні з лідерів у Європі, – явно не в пріоритеті".

На даний момент справжня статистика грає не на користь МОЗ

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик наголошує, що статистика та інформація про вакцини та захворюваність на інші хвороби крім COVID-19, та й самим COVID-19, є досить дивною.

"Ми маємо офіційну позицію МОЗ, але водночас трохи знаючи інсайдерськи, як складаються звітності лікарень, клінік про хворих, про летальні випадки, фіксація цього всього – у багатьох експертів виникає підозра, що офіційна статистика не відповідає реальній картині. І так було від початку пандемії, – зазначає Віталій Кулик. – І пов'язано це із різними причинами. Спершу був брак тестів, потім просто підганяли статистику під потрібне політичне замовлення. Коли треба було показати зниження захворюваності, щоб Україна не потрапила до світових "червоних списків". На локальному рівні це дозволяло деяким регіональним керівникам зберігати свої регіони від включення до "червоної зони". Уся статистика складалася з погляду політичної доцільності. І з таких позицій ті чи інші дані озвучує чи не озвучує МОЗ".

На думку експерта, коли МОЗ відмовляється надавати інформацію про порівняльну статистику захворюваності, вакцинування тощо – це, насамперед, пов'язано з тим, що подібна інформація сама по собі може бути використана для критики позиції держави щодо вакцинування.

"Примусова вакцинація викликала недовіру до системи охорони здоров'я та державної політики у сфері карантину, – пояснює Віталій Кулик. – Природно, що обмеження викликають уже не просто невдоволення, а й обурення. І системі доводиться шукати балансу. Ті, хто повинен перевіряти сертифікати, вимагати тести, стежити за карантинними обмеженнями – все частіше заплющують очі і не дотримуються приписів, розуміючи, що це не має жодного сенсу. Що значна частина сертифікатів, тестів – куплені. Майже будь-яка спроба перевірити сертифікат закінчується конфліктом. Навіть із тими, хто має на руках реальні сертифікати. Тому краще зайвий раз не провокувати, заплющувати очі на відсутність чи наявність сертифікату. Те саме в інших сферах. На даний момент справжня статистика грає не на користь МОЗ. Можливо, це мотивація, чому він не надав виданню "Коментарі" відповідну інформацію".

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти кажуть, що приховування статистики захворюваності на грип та коронавірусну хворобу може свідчити про недоробки МОЗ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини