Головна Новини Суспільство медицина Друга доза вакцини: в МОЗ назвали час повторного щеплення проти коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Друга доза вакцини: в МОЗ назвали час повторного щеплення проти коронавірусу

Для повторної вакцинації українців використовують вакцину з додаткових поставок

26 березня 2021, 12:58
Поділіться публікацією:

Як відомо, процес вакцинації від коронавірусу проходить в два етапи. Для різних вакцин визначено різний термін, що повинен пройти між отриманням першої і другої дозою препарату. Коли українці почнуть масово робити щеплення повторно, розповів головний санлікар України Віктор Ляшко на брифінгу МОЗ, пише "УП".

Друга доза вакцини: в МОЗ назвали час повторного щеплення проти коронавірусу

Другу дозу CoviShield українці отримають наприкінці весни. Фото із відкритих джерел

За словами чиновника, за другою дозою вакцини від коронавірусу українці зможуть звернутися наприкінці травня 2021 року. Препарат будуть брати з додаткових поставок. Уточнюється, що для індійського препарату CoviShield був змінений протокол застосування. Так, за початковими даними, повторна вакцинація повинна була проходити через майже місяць — 28 днів.

Однак після аналізу вітчизняними фахівцями Національної технічної групи експертів в Міністерстві охорони здоров'я переглянули протокол. Інтервал між отриманням обох доз вакцини CoviShield збільшили до 84 днів, чи то пак 12 тижнів. 

Це все ще потрапляє в певні терміни, визначені безпосередньо виробником вакцини, компанією AstraZeneca. Розробники препарату кажуть, що повторну вакцинацію слід пройти з інтервалом 4-12 тижнів.

Також Віктор Ляшко уточнив, що повторна вакцинація повинна проводитися початковим препаратом. Тобто, якщо українець прищепився CoviShield, ця ж вакцина повинна бути введена і повторно. Замінити її тим же китайським Sinovac не вийде — вакцини розробляються на різних основах і мають відмінності щодо впливу на вірус.

Взаємозамінними протиковідні препарати можуть бути лише при розробці на однаковій платформі — навіть якщо кінцевий результат був виготовлений на різних майданчиках.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" більш докладно розповідали про можливості вакцинації різними препаратами. Тонкощі пояснювала лікар-інфекціоніст Світлана Гук.

Також на порталі можна дізнатися, чому ж Індія тимчасово призупинила поставки вакцини CoviShield в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини