Головна Новини Суспільство медицина Добровільно-примусова вакцинація в Україні: законність та наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Добровільно-примусова вакцинація в Україні: законність та наслідки

У наказі Міністерства охорони здоров'я про обов'язкові щеплення від коронавірусу чітко визначено перелік професій

1 жовтня 2021, 14:29
Поділіться публікацією:

Педагогів і чиновників, які відмовилися від обов'язкової вакцинації від COVID-19, будуть відстороняти від роботи (не звільняти, а усувати на час дії карантину) без збереження зарплати. Про це заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, запевняючи, що мова йде про обов'язкову , але не про примусову вакцинації.

Добровільно-примусова вакцинація в Україні: законність та наслідки

Вакцинація в Україні - фото з відкритих джерел

Як можна оцінити подібні дії? Наскільки вони законні, необхідні? Чому влада йде таким шляхом? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Кожна людина повинна мати вибір. А в даному випадку вибору не дають

Доктор права, адвокат Іван Ліберман впевнений: в такому вигляді, в якому пропонується обов'язкова, а не примусова вакцинація, між цими поняттями стоїть знак рівності.

"Ніякий наказ МОЗ, будь-якого іншого міністерства не може суперечити Конституції України, — пояснює експерт. — В даному випадку ми маємо наочний приклад, коли, порадившись з юристами, вирішили піти таким шляхом, назвавши це обов'язковою вакцинацією, а не примусовою. Хоч за фактом — це саме примус. Я спілкувався з фахівцями, які займаються вакцинацією. І вони запевняють, що є ряд хвороб, за яких вакцинація є неприпустимою. Наприклад, цукровий діабет, хвороби серця. Крім того не можна робити вакцинацію вагітним. А адже деякі навіть не знають, що завагітніли, в той час, як їх примушують до вакцинації. Кожна людина повинна мати вибір. А в даному випадку вибору не дають ".

На думку Івана Лібермана, ми дожили в Україні до того часу, коли склалася така політична, юридична кон'юнктура, за якої, підмінивши лінгвістичні позначення, граючи словами, за фактом чиновники домагаються потрібного собі результату.

"Можна прикриватися всякими гаслами, що це в ім'я здоров'я людей, всього святого, але за фактом вібувається примусова вакцинація. І люди будуть оскаржувати такі фактично примусові, а юридично обов'язкові вакцинації. І багато хто буде відстоювати свої права, доходячи до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), — прогнозує Іван Ліберман. — Лише час покаже, на чиєму боці правда. Поки однозначно лише те, що є багато питань як до самих вакцин, так і в цілому до вакцинації і пандемії ".

Сьогодні бумерангом повертається торішня заява нинішнього глави МОЗ, що деякі карантинні заходи були введені з метою просто залякати українців

PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько впевнений: такі заходи є ознакою того, що влада поки програє інформаційну війну і не впорується з інфодемією — неконтрольованим поширенням дезінформації з метою введення людей в оману, досягнення політичних та / або комерційних цілей.

"Зараз я пишу книгу з інфодеміі, де аналізую як український, так і іноземний досвід. І можу сказати, що українське суспільство, на жаль, виявилося дуже вразливим до дезінформації. Звідси і велика довіра до фейків і теорій змови щодо вакцинації ", — зазначає експерт.

Він також вважає, що такі, можна сказати крайні заходи, стали результатом того, що довіра до державних інститутів, зокрема, Міністерства охорони здоров'я, падає за ходом пандемії.

"Іноді чим більше чиновники намагаються довести користь від вакцини, тим більше у людей виникає підозр. Значною мірою сьогодні бумерангом повертається торішня заява нинішнього глави МОЗ, що деякі карантинні заходи були введені з метою просто залякати українців. Очікувано, що після цього питання довіри став проблемним", — пояснює Олександр Солонько.

Крім того, продовжує він, стає очевидним успіх дезинформаційних кампаній проти вакцин в Україні, інспірованих з Росії.

"Такі кампанії масовано проводяться як в Україні, так і на Балканах та інших куточках Європи. Як результат, сьогодні Україна в Європі пасе задніх за рівнем вакцинації, — зазначає експерт. — У той час, як Данія і Швеція, де був високий рівень вакцинації, звели обмеження до мінімуму, що дає їм перевагу у відновленні економіки і ділового життя".

Раніше "Коментарі" писали, що глава МОЗ оцінив ймовірність локдауну в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

1 жовтня 2021, 16:15

Опыты сначала надо ставить на черномазых, а потом на людях!


Новини