Головна Новини Суспільство медицина Чому українців вакцинують так повільно — пояснення спеціаліста
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому українців вакцинують так повільно — пояснення спеціаліста

Вакцинація «просувається» втричі повільніше, ніж планувалося МОЗ

9 березня 2021, 20:03
Поділіться публікацією:

Масова вакцинація від коронавірусу не знайшла достатньої підтримки в українців. Та відмова вагомої частки населення — не єдина причина вельми повільних темпів щеплення в нашій державі. Ще кілька пояснень ситуації, яка склалася, в особистому Telegram-каналі навів голова комітету ВРУ із питань здоров’я нації, народний депутат Михайло Радуцький.

Чому українців вакцинують так повільно — пояснення спеціаліста

Вакцинація в Україні йде дуже повільно. Фото із відкритих джерел

Чиновник підкреслює, що незважаючи на високий рівень недовіри українців до процесу вакцинації, ця процедура є справді необхідною. На переконання Радуцького (і більшості інших посадовців, не лише українських — ред.), поки лише щеплення проти коронавірусу можна назвати справді ефективною протидією глобальній пандемії. Спеціальні препарати здатні допомогти людині випрацювати стійкість до коронавірусу, а щеплення значної частини населення створить так званий "колективний імунітет". Однак, за словами Михайла Радуцького, поки Україна дуже далека від такого явища, адже темпи вакцинації бажають бажати кращого.

Серед головних причин повільної вакцинації (окрім відмови самих українців) Радуцький називає недостатню кількість кваліфікованих медичних бригад та питання оплати їхньої праці.

"В деяких регіонах минулого тижня працювало 1-2 бригади. Цього тижня розгорнуто навчання додаткових бригад. Наразі є 130 бригад, до кінця цього тижня, за повідомленням МОЗ, підготують 200 бригад. Розрахункова "потужність" однієї бригади складає 80-100 щеплень на добу", — пояснює посадовець.

За його теоретичними підрахунками, навіть із такими потужностями Україна здатна вакцинувати 15-20 тисяч осіб на добу. Звичайно, це максимальна потужність медичних бригад, а значить — велике навантаження. І тут виринає фінансове питання.

"Тариф НСЗУ за кожне перше щеплення складає 25 грн, 65 грн за друге (8 тис. грн сплачується на етапі формування бригади). Гроші йдуть не напряму медикам, а на рахунок лікарні. А вже керівництво вирішує, скільки і кому платити, хто заслуговує на премію", — розповідає Радуцький.

За його інформацією, лікарі в деяких областях України медики, які займаються вакцинацією, так і не отримали за свою роботу обіцяних премій, лише слова. Михайло Радуцький переконаний, що для лікарів слід зафіксувати оплату за щеплення населеня від коронавірусу в офіційних документах медзакладів, що допоможе стимулювати працівників.

Також нардеп говорить, що лікарі мають розраховувати на суттєву допомогу від місцевої влади. Останнім важливим моментом у пришвидшенні вакцинації Радуцький називає покращення інформаційної кампанії.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чи можуть вакциновані люди захворіти на коронавірус.

Також на порталі знайдеться інформація стосовно того, кому категорично не рекомендують робити щеплення проти COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/radutsky/593
comments

Обговорення

Bujhm

9 березня 2021, 20:17

Объяснять почему нет - этому и депутаты и министры обучились быстро. А вот работать - так этому к сожалению нет.


Новини