Головна Новини Суспільство медицина Чи можна було уникнути пандемії коронавірусу: пояснення експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна було уникнути пандемії коронавірусу: пояснення експертів

Наслідки поширення COVID-19 могли бути менш катастрофічними, якби ВООЗ та уряди багатьох країн діяли правильно

13 травня 2021, 17:56
Поділіться публікацією:

Незалежні експерти стверджують, що коронавірусна пандемія могла обійти людство стороною. Про такі висновки комісії, яка працює при Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ), повідомляє BBC Україна.

Чи можна було уникнути пандемії коронавірусу: пояснення експертів

Пандемії коронавірусу можна було б уникнути. Фото: Depositphotos

На думку дослідників, як організація, так і багато світових політиків надали людству "токсичний коктейль", неправильно почавши організовувати систему боротьби з коронавірусом.

У звіті незалежної комісії вказується, що режим надзвичайної ситуації у глобальних масштабах фахівці ВООЗ повинні були оголосити на тиждень раніше, аніж це було зроблено (22, а не 30 січня 2020 року, — ред.).

На думку однієї зі співкерівниць комісії Елен Джонсон Сірліф, за належного та швидкого реагування, а також правильної координації усіх дій людство б не зіткнулося з трагедією такого масштабу.

Варто уточнити, що коронавірус вже забрав життя понад 3 мільйонів осіб згідно з офіційною статистикою. Неофіційно, зрозуміло, ця цифра ще більша.

Дослідники стверджують, що чимало країн витратили зайвий місяць, перш ніж почали виконувати вимоги Всесвітньої організації охорони здоров'я.

До того ж, рішення про тимчасове закриття кордонів для туристів дуже довго сприймалися як рекомендація, а не даність. Це, стверджують у комісії, також дуже вплинуло на поширення вірусу.

Вчені зазначають, що чимало держав замість підготовки своїх медичних систем до напливу ймовірних пацієнтів витрачали час на закупівлю тоді ще не настільки необхідних захисних костюмів або медикаментів.

Зазначається, що комісія не просто розкритикувала дії ВООЗ, а й надала певні пропозиції, щоб уникнути повтору подібних пандемій у майбутньому. Серед рекомендацій слід виділити кілька головних:

• ВООЗ пропонують заснувати спеціальну раду, яка буде розглядати питання загрози здоров'ю. Члени такого органу зможуть змусити відповідати згідно закону уряди держав, які порушують певний протокол дій;

• у найближчому майбутньому може з'явитися спецсистема для нагляду за хворобами. Цікаво, що інформацію, яку збиратиме такий ресурс, збираються публікувати без схвалення конкретними країнами;

• вакцини можуть визнати загальнодоступними благами, а також створити певний механізм, який допоможе фінансувати боротьбу з будь-якою пандемією.

Цікаво, що коронавірусну пандемію багато вчених вже охрестили поняттям, близьким для багатьох українців. "Чорнобиль XXI століття" — можна почути за кордоном. Все тому, що більшість урядів, як СРСР у 1986 році, занадто зволікали, перш ніж вжити необхідних заходів.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, коли в Україні слід орієнтовно очікувати чергової, четвертої серйозної хвилі спалаху коронавірусного захворювання. Більше подробиць — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, яка хвороба може розвинутися після того, як організм поборе коронавірус.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини