Головна Новини Суспільство права людини Росія попросила допомоги у двох країн НАТО: про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія попросила допомоги у двох країн НАТО: про що йдеться

РФ висунула заочне звинувачення ветерану дивізії "Галичина" Ярославу Гуньку

20 жовтня 2023, 18:43 comments6347
Поділіться публікацією:

Слідчий комітет Росії заочно звинуватив колишнього бійця дивізії "Галичина" Ярослава Гунька, який проживає в Канаді, звинувачення в геноциді. Про це повідомляють "Коментарі".

Росія попросила допомоги у двох країн НАТО: про що йдеться

Ярослав Гунько в канадському парламенті

"У Головному слідчому управлінні СК Росії заочно висунуто звинувачення українському націоналісту Ярославу Хунку (він же Гунько, Гунька) у геноциді мирного населення на території Української РСР (стаття 357 Кримінального кодексу Російської Федерації) у роки Великої Вітчизняної війни", — сказано у релізі.

Російські слідчі інкримінують Ярославу Гуньку участь у знищенні польського села Гута Пеняцька на Львівщині, мешканців якого російське слідство чомусь називає "радянськими громадянами". Хоча такими вони стали не з власної волі, під час радянської анексії Західної України 1939 року.

За даними росЗМІ, слідчі РФ вирішують питання про оголошення Ярослава Гунька у міжнародний розшук та направили запити щодо правової допомоги до Канади, Польщі та Білорусі.

Ярослав Гунько став відомий після того, як його публічно вітали парламентарі Канади, як учасника національно-визвольного руху, під час візиту до країни президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що члени дивізії "Галичина" не були членами ордена СС. Більше того, вони не могли бути ними, оскільки належали, з погляду нацистів, до расово неповноцінних слов'ян. Дивізія, як та інші інонаціональні формування Третього Рейху, сформована у межах відомства Гіммлера носила приставку "зброї СС" , що вказує на те, що учасники формування не є членами СС. Формування добровольчої дивізії населення Галичини зустріло з ентузіазмом і на збірні пункти з'явилося 80 тисяч осіб, 13 з яких стали в стрій. Основний мотив, який рухав галичанами, які пережили два роки більшовицького терору, — бажання вступити в бій із СРСР. Крім того, галичани сподівалися на те, що дивізія стане основою для формування української армії у разі створення української держави, як це сталося у 1918 році з Легіоном Українських Січових Стрільців.

Польща звинувачує членів дивізії у знищенні польського села Гута Пеняцька, а Словаччина – у участі у придушенні антинацистського повстання у 1944 році. Незважаючи на домовленості західних союзників та СРСР про видачу колаборантів, бійці "Галичини" не були видані Радянському Союзу, оскільки вони відмовилися визнавати себе радянськими громадянами. Натомість вони наголосили, що вони є громадянами довоєнної Польщі. Радянський Союз вже після Другої світової не зміг довести причетність дивізії "Галичина" до військових злочинів та домогтися видачі її ветеранів СРСР. У 2016 році парламент Польщі кваліфікував дії солдатів дивізії проти польського населення як геноцид. 5 грудня 2022 року Верховний суд України визнав, що символіка дивізії "Галичина" не є нацистською.

Тим часом, переговори про повернення РФ до зернової угоди більше не мають сенсу: що сталося.

Зеленський розповів Шольцу, де в Росії за останні тижні гори трупів.

А Грета Тунберг підтримала Газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини