Головна Новини Суспільство права людини Іран не зрадіє: Європарламент присудив премію Сахарова
commentss НОВИНИ Всі новини

Іран не зрадіє: Європарламент присудив премію Сахарова

Європарламент присудив знакову премію загиблій іранській правозахисниці

19 жовтня 2023, 18:55
Поділіться публікацією:

Європарламент присудив премію Сахарова Махсе Аміні та іранському правозахисному руху "Жінка, життя, свобода". Про це повідомляють "Коментарі".

Іран не зрадіє: Європарламент присудив премію Сахарова

Махсе Аміні

22-річна мешканка Ірану, курдського походження, загинула у 2022 році після того, як її затримала "поліція моралі" через неправильно одягнений хіджаб. Командування правоохоронних органів Ісламської республіки Іран заявило, що в поліцейській дільниці у неї стався серцевий напад, вона знепритомніла і впала в кому, перш ніж її відвезли до лікарні. Однак очевидці, зокрема жінки, затримані разом з Аміні, повідомили, що її було жорстоко побито і вона померла внаслідок жорстокості поліції.

Сім'я загиблої спростувала заяви влади, що причиною її смерті були проблеми зі здоров'ям або проведена в дитинстві операція. А у листі від 13 жовтня понад 800 членів Медичної ради Ірану звинуватили голову Медичної ради Ірану у сприянні уряду у приховуванні причин смерті Махси Аміні.

Смерть Аміні спричинила серію протестів. Деякі демонстрантки зняли хіджаб або публічно обстригли волосся на знак протесту. Іранська організація з прав людини повідомила, що до грудня 2022 року щонайменше 476 людей було вбито силами безпеки під час нападів на акціях протесту по всій країні. Amnesty International повідомила, що іранські сили безпеки в деяких випадках стріляли по натовпу протестувальників бойовими патронами, а в інших випадках вбивали протестувальників, побиваючи їх кийками.

Премія "За свободу думки" імені Сахарова — премія в галузі прав людини, започаткована у 1988 році Європейським парламентом на честь радянського фізика та правозахисника Андрія Сахарова.

Тим часом, у Зеленського натякнули на очікувані "правильні рішення".

Байден перестав побоюватися "червоних ліній" Путіна.

А в УПЦ (МП) відреагували на спробу заборонити їхню діяльність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини