Головна Новини Суспільство права людини Діти старше 14 років не зможуть вільно покинути «ДНР»: що відбувається і як діяти
commentss НОВИНИ Всі новини

Діти старше 14 років не зможуть вільно покинути «ДНР»: що відбувається і як діяти

Експерти вважають, що ОРДЛО знову «відрізають» від України і боротися з цим можуть допомогти лише міжнародні партнери

9 червня 2021, 19:08 comments1077
Поділіться публікацією:

Бойовики т.зв. "ДНР" знову б'ються за юні уми. Нещодавно влада самопроголошеної республіки вирішила заборонити виїзд дітей, які досягли 14-річного віку і старших, за межі окупованої території без документів, що підтверджують особу.

Діти старше 14 років не зможуть вільно покинути «ДНР»: що відбувається і як діяти

Діти старші 14 років не зможуть виїхати із "ДНР" без паспорта. Фото: FRANCESCO CARTA

Зазначимо, що до цієї категорії віднесли паспорти не тільки "ДНР", а й України, а також Російської Федерації. Раніше ж дітям, яким ще не виповнилося 16 років, можна було поїхати, надавши свідоцтво про народження.

"Коментарі" попросили експертів пояснити, що і чому відбувається в "ДНР". Фахівці розповіли, чи може українська сторона якось вплинути на діється в ОРДЛО свавілля, адже місцевих жителів (і дітей в тому числі) все більше намагаються "відсікти" від України (закриті КПВВ, роспаспортизація тощо).

"Потрібно діяти через міжнародну спільноту"

Головний координатор ГО "Донбас СОС" Віолетта Артемчук підкреслює, що прийняття таких правил проїзду є порушенням усіх міжнародних законів, правил і норм, містить ризики для реінтеграції тимчасово окупованих територій у майбутньому.

"Така умова — це фактичне примушування до отримання паспорта РФ або т.зв. "ДНР". Якщо раніше це було опціональним явищем, тобто певні категорії громадян були змушені отримувати такі "документи", щоб вести господарську діяльність, мати можливість працевлаштуватися, то тепер молодих людей без них не випустять за межі окупованих територій", — акцентує експерт.

Спеціалістка зазначає, що під час карантинних обмежень на підконтрольній частині України терміни отримання документів були продовжені до закінчення карантину. І багато молоді, яка проживає на окупованих територіях і досягла 14-річного віку, відклало отримання українського паспорта до того, поки КПВВ не почнуть функціонувати в нормальному режимі. Тепер же вони стали заручниками ситуації. І для того, щоб поїхати за українським паспортом, їм доведеться спочатку отримати "паспорт" т.зв. "ДНР".

Віолетта Артемчук вважає, що таке рішення прийнято саме зараз не випадково.

"В Україні триває твступна кампанія, в тому числі для молоді з тимчасово окупованих територій. Їм створені гарні умови для вступу. Це — важливий крок для реінтеграції, — підкреслює експерт. — У правилах прийому є положення, згідно з яким абітурієнт із ОРДЛО або Криму може приїхати на підконтрольну владі територію України, навіть не маючи паспорта. Його оформлять у процесі подачі документів до відповідного навчального закладу".

Тепер же, за словами Віолети Артемчук, випускники, яке могли вибрати для навчання Україну, не зможуть виїхати.

"Їм доведеться шукати інші можливості, отримувати дипломи непідконтрольних територій, які — і не дипломи зовсім, тому що ніде, крім Росії, не визнаються. Або ж вони будуть шукати можливість отримання освіти у РФ, що "відриває" їх від України", — пояснює експерт.

Якось безпосередньо вплинути на те, що відбувається, українська влада не може, каже Артемчук. Усе тому, що ми не ведемо діалогу з окупаційною "адміністрацією". Росія ж, як і раніше, робить вигляд, що вона тут ні до чого.

"Потрібно діяти через міжнародну спільноту, — вважає спеціалістка. — Тут має бути відведена чільна роль нашому МЗС, міжнародним інституціям. "Донбас СОС" як організація, яка займається захистом прав людей, що постраждали від конфлікту на Сході України, готова приєднатися до напрацювання відповідних стратегій у ракурсі нової проблеми, створеної окупантами".

"Крок за кроком відбувається "відрізання", "закуклювання+ цих районів"

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук нагадує, що під час окупації РФ частини Донбасу можливості української сторони впливати кардинальним чином на те, що там відбувається, дуже обмежені.

"Росія все більше перетворює цю територію на закритий анклав, максимально "відсікаючи" ОРДЛО від іншої частини України. І окупантам плювати, що пенсіонери не можуть отримати пенсію, купити якісніші і дешевші продукти. Що діти втрачають можливість вступити до ВНЗ. Що рідним, аби побачитися, доводитися проїжджати не сто, а тисячі кілометрів — через Росію", — говорить експерт.

При цьому, за словами Віктора Каспрука, йде постійне зомбування через усі засоби російської пропаганди. Триває і роздача російських паспортів, щоб максимально ускладнити процес реінтеграції, коли настане час.

"Крок за кроком відбувається "відрізання", "закуклювання" цих районів. Це робиться для того, щоб остаточно вбити навіть мінімальну українськість у населенні ОРДЛО", — зазначає Віктор Каспрук.

Політолог впевнений, що усі ці питання, враховуючи нову перешкоду, коли дітей після 14 років не випускають із окупованої частини Донеччини без "документів" російського або "ДНРівського" зразка, потрібно піднімати на міжнародних майданчиках, включно з ООН.

"Реального тиску цим завдати ми навряд чи зможемо. Адже чергові резолюції, швидше за все, не матимуть на РФ ніякої дії. Країна-агресор продовжить твердити, що "іхтамнєт". Але і мовчати на подібні провокаційні, підлі дії не можна", — вважає Віктор Каспрук.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, скільки, згідно з останніми даними, жителів окупованого Донбасу отримало російське громадянство. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що за "тиждень мобілізаційної готовності" проходить на території ОРДЛО і які наслідки він може спричинити.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини