Головна Новини Суспільство права людини Скільки мешканців окупованого Донбасу отримали російські паспорти: нові дані
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки мешканців окупованого Донбасу отримали російські паспорти: нові дані

За інформацією омбудсменки України Людмили Денісової, мешканці Донецької та Луганської областей не мають вибору і змушенні отримувати паспорти РФ

8 червня 2021, 12:22
Поділіться публікацією:

Росія продовжує активно і примусово видавати свої паспорти українським громадянам на окупованих територіях Донбасу. Омбудсменка України Людмила Денісова повідомила, що наразі такі російські "аусвайси" отримало вже близько 584 тисячі мешканців Луганщини та Донеччини. Про це вона розповіла в програмі "Донбас PRIME".

Скільки мешканців окупованого Донбасу отримали російські паспорти: нові дані

Російські паспорти на окупованих територіях України. Фото: yerevan.today

На запитання, чи намагається РФ таким чином підвередити якійсь свої права на цих територіях, Денісова сказала, що ситуація і так усім зрозуміла без жодних підтверджень.

"Ми розуміємо, що там є російська влада, російські військові, які керують тими областями, що тимчасово окуповані", — зазначила Уповноважена ВР з прав людини.

Денисова додала, що влада Росії, швидше, намагається паспортизувати місцевих мешканців, щоб потім мати привід заявити, що вона захищає російських громадян.

Омбудсменка переконана, що російські паспорти українським громадянам (в тому числі й внутрішньо переміщеним особам), які мешкають на окупованих територіях Донбасу, видають примусово. Денісова пояснила, що людям поставили такі умови, які не дають їм вибору і змушують приймати ті російські "аусвайси". Адже без паспорта РФ місцеві мешканці не можуть отримувати ані доплат, ані необхідних послуг, ані надання медичної допомоги. Також вони ризикують втратити роботи.  

"Люди, щоб вижити, беруть ці паспорти", — наголосила Уповноважена. 

Також вона додала, що Росія почала підготовку до виборів, які відбудуться восени 2021, та планує розміщувати на окупованих територіях виборчі округи. Наразі українських громадян змушують реєструватися на виборчому сайті, щоб потім вони голосували за російську владу.

Раніше видання "Коментарі" писало про те, що Росія намагається знищити незалежну професійну журналістику в окупованому Криму. Журналістів з активною громадянською позицією переслідують, залякують та кидають за ґрати, а ЗМІ просто закривають.

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини