Головна Новини Суспільство права людини Чи мають ТЦК право перевіряти документи й фізично затримувати громадян: пояснення уповноваженого з прав людини
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи мають ТЦК право перевіряти документи й фізично затримувати громадян: пояснення уповноваженого з прав людини

Дмитро Лубінець, який є уповноваженим ВР з прав людини, пояснив, які конституційні норми порушують працівники ТЦК під час мобілізації в Україні.

17 січня 2024, 16:06 comments1592
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що Центри територіального комплектування є військовими підрозділами і за Конституцією не можуть обмежувати прав громадян України, навіть у воєнний час. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання NV.

Чи мають ТЦК право перевіряти документи й фізично затримувати громадян: пояснення уповноваженого з прав людини

Працівники ТЦК вручають повістки на вулицях. Фото з відкритих джерел

Дмитро Лубінець зауважив, що працівники ТЦК не мають прав забирати документи й фізично затримують громадян.

"Основне питання, яке порушують громадяни України, — це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає", — говорить Лубінець.

Уповноважений з прав людини вказує, що такі дії є порушенням згідно з Конституцією України, а повноваження на перевірку документів мають інші органи.

"ТЦК — це є військові підрозділи. Згідно з нашою Конституцією, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений воєнний статус", — вважає Дмитро Лубінець та додає, що "це пряма норма нашої Конституції".

За словами Лубінця документи може перевіряти Нацполіція, працівники прикордонної служби та Нацгвардія, однак "точно не військові".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ДБР провело досудове розслідування інциденту побиття у військкоматі на Тернопільщині, а згідно з заявою Офісу генпрокурора працівників ТЦК будуть судити за ймовірне умисні тілесні ушкодження, катування та незаконне позбавлення волі людини.

Також "Коментарі" писали про головні причини, які зупиняють чоловіків від мобілізації в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини