Головна Новини Суспільство права людини Чи існує сьогодні мовна проблема: скільки українців виступають за послаблення українізації
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи існує сьогодні мовна проблема: скільки українців виступають за послаблення українізації

Після низки скандалів щодо мови, соціологічна компанія з'ясувала, чи існує сьогодні мовна проблема в Україні.

10 липня 2023, 16:57 comments1516
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Нещодавно в Україні відбулось кілька мовних скандалів, коли громадяни не дотримувались мовного закону. Портал "Коментарі" з посиланням на дослідження компанії Active Group з’ясував, чи існує сьогодні мовна проблема в Україні.

Чи існує сьогодні мовна проблема: скільки українців виступають за послаблення українізації

Чи існує сьогодні мовна проблема

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відреагував на скандал пов’язаний з вчителькою школи у Дніпрі, яка проводила урок російською мовою. Вчителька математики порушила мовний закон та отримала штраф 3,4 тис. гривень. Інший випадок стався на початку липня у Києві. Охоронець одного з магазинів звертався до клієнтів російською мовою, а коли його просили дотримуватись норм закону, то чоловік сказав, що "Київ – російськомовне місто".

Таким чином компанія Active Group запитала українців, чи є зараз мовна проблема в країні. Найбільшу кількість голосів набрав варіант "так, є істотна" — 32,2%. 31,3% погодились, що проблема є, але назвали її неістотною. Ще 21,5% опитаних вказали, що мовної проблеми майже немає. А 10,5% вважають, проблем з мовним питанням немає зовсім.

Чи існує сьогодні мовна проблема: скільки українців виступають за послаблення українізації - фото 2

Також було проведено дослідження щодо потреби посилювати чи послаблювати українізацію. Найбільше голосів обрав варіант, що наразі оптимальний темп дерусифікації. За посилення українізації виступило 28,6% респондентів, тоді як 22,7% вказало протилежний варіант.

Чи існує сьогодні мовна проблема: скільки українців виступають за послаблення українізації - фото 3

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про опитування в якому з'ясовувалось, чи є українська мова ознакою патріотизму.

Також "Коментарі" писали про те, скільки українців схвально ставляться до легалізації медичного та рекреаційного канабісу в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/pulsweek/210
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини