Головна Новини Суспільство історія Український історик пояснив, чи носили козаки оселедець насправді
commentss НОВИНИ Всі новини

Український історик пояснив, чи носили козаки оселедець насправді

Козак за стереотипними уявленнями має бути з шароварами, шаблею та оселедцем. Але чи справді українські козаки носили мали таку зачіску.

15 жовтня 2023, 14:45 comments2939
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Український історик та публіцист Олексій Сокирко розповів, чи носили козаки оселедець, що він міг означати в січовому середовищі, та чому ми уявляємо козаків у шароварах.

Український історик пояснив, чи носили козаки оселедець насправді

Чи носили козаки оселедець. Фото з відкритих джерел

Під час інтерв’ю для проєкту "Локальна історія" Олексій Сокирко розповів, що козаки носили оселедець ще в 16 ст. Оселедець був властивою запорожцям зачіскою. Як правило його мали люди, які отримали певний стаж козакування на Січі. Крім того, оселедець був певним маркером їх особливого статусу та авторитету в січовому середовищі.

"Це ознака воїна, який відбув перший похід. Його стрижуть і залишають йому пасмо волосся. Це ознака приналежності до вояцької касти", — говорить історик та додає, що далеко не всі козаки носили оселедець.

Олексій Сокирко стверджує, що оселедець має східне походження, як і багато характеристик, які ввібрало у себе козацтво. У татар, звідки козаки запозичили цю зачіску, вона називалась айдар, але в козацькому варіанті волосся довше. Козаки мали і інші зачіски, наприклад чуб чи стрижку під горщик, але художня література 19 ст. поширила оселедець на всіх козаків. Таким чином козаки за кілька століть свого існування мали різну моду, як на зачіски, так і на одяг.

Історик пояснює, що образ воїна в шароварах з оселедцем був сконструйований в 19 ст. під впливом художньої романтичної літератури часів Шевченка, Куліша, Костомарова та інших. В цей час створився національний міф, і один з його проявів — козак, як вияв національного духу українців.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що український історик розповів, що буде з Росією після війни.

Також "Коментарі" писали про керівника ГУР Кирила Буданова, який назвав найбільшу поразку Росії за період війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

фєдя

15 жовтня 2023, 14:17

В kосаkів була kоса в яkу вплітали леза і це була зброя при руkопашному боі.


Новини