Головна Новини Суспільство історія Підсумки «Рамштайну-5»: що пообіцяли Україні – вирішення якої проблеми Захід знову відкладає
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки «Рамштайну-5»: що пообіцяли Україні – вирішення якої проблеми Захід знову відкладає

Союзники знову підтвердили свою готовність допомагати Україні, але, виходячи з кількості поставок зброї, затяжної війни таки не уникнути

9 вересня 2022, 14:05 comments1132
Поділіться публікацією:








Відбулася п'ята зустріч Контактної групи з оборони України, проведена у форматі "Рамштайн". Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Норвегія надасть ракети Hellfire та прилади нічного бачення для армії України. Є і безліч інших приємностей. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі на прес-конференції з міністром оборони США Ллойдом Остіном за підсумками заходу заявив, що "російські стратегічні цілі зазнали поразки" в Україні. Які основні висновки можна зробити за її підсумками Рамштайна-5? До чого слід готуватися Україні та російському агресору? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки «Рамштайну-5»: що пообіцяли Україні – вирішення якої проблеми Захід знову відкладає

Зустріч у форматі "Рамштайн". Фото: з відкритих джерел

НАТО має намір організувати навчання українського агентства оборонних закупівель – за стандартами Альянсу

На думку директора Українського інституту політики (УІП) Руслана Бортника, п'яте засідання формату "Рамштайн" стало, мабуть, найбільш політичним.

"Традиційно партнери України підтвердили свої зобов'язання щодо збереження підтримки нашої країни стільки часу, скільки це буде потрібно. Крім того, США, Норвегія, деякі інші країни заявили про надання нових пакетів значної військової допомоги Україні. Це і боєприпаси, і різні види ракет, і бронетехніка, – каже експерт. – Але найцікавіше, наголошую, що під час цієї зустрічі ухвалили низку важливих політичних рішень".

Так, продовжує Руслан Бортник, заявлено про те, що НАТО має намір організувати навчання українського агентства оборонних закупівель за стандартами Альянсу. Тобто оборонні закупівлі України будуть під контролем НАТО і проводиться за стандартами цього блоку. Це, наголосив експерт, дозволить зняти критику, що Україна, можливо, не досить ефективно контролює використання та закупівлю озброєнь.

"Окрім того, озвучено плани щодо навчання українських військовослужбовців роботі на нових системах ППО та берегової оборони. Це говорить про те, що протягом осені-зими ми отримаємо відповідні системи – нові, потужні", – наголошує директор УІП.

Також заявлено, що "Рамштайн-6" відбудеться вже за кілька тижнів. І, швидше за все, прогнозує Руслан Бортник, він буде присвячений оснащенню українських збройних сил можливостями воювати у зимовий період (починаючи від одягу до техніки).

"Ще там мають намір обговорити питання координації функціонування військово-промислового комплексу (ВПК) США та партнерів – для більш ефективного задоволення потреб оборони України. А ми бачили, що багато країн НАТО виснажили резерви, ВПК фактично не функціонував, виявившись не готовим до цієї війни. Тепер Штати займуться координацією цієї роботи, щоб відновити необхідні обсяги виробництва озброєнь у рамках українсько-російського конфлікту, – пояснює експерт. – Зрозуміло, що війна затягується. Нам потрібні величезні обсяги тих же боєприпасів. І тут замало навіть постійної підтримки з боку партнерів, навіть запуску з жовтня американського ленд-лізу. Тому порушується питання про підтримку, відновлення роботи українського ВПК. Можливо, у спеціальних кластерах за кордоном".

Стратегія Заходу полягає у вимотуванні Росії затяжними військовими діями з одночасним ослабленням країни-агресора економічними санкціями

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Якщо пов'язувати запит на далекобійне озброєння (у той час, як Росія має можливість вражати цілі в Україні на відстані 2 тис км, ЗСУ на даний момент має озброєння, здатне бити лише на глибину 100 км), висловлений у статті головкому ЗСУ Залужного, який з'явився напередодні "Рамштайну-5" та власне підсумки нової зустрічі Контактної групи з оборони України, то можна констатувати, що поки Захід, на жаль, зберігає колишню стратегію. Вона полягає у вимотуванні Росії затяжними військовими діями з одночасним ослабленням країни-агресора економічними санкціями. Щоб РФ не мала сил і ресурсів на жорстку ескалацію конфлікту (у тому числі застосування ядерної зброї) у разі кардинальних успіхів ЗСУ".

Для нас це означає, що конфлікт затягуватиметься, пояснює експерт. І це погано.

"Але є стратегічний плюс, – зазначає Сергій Гармаш. – Якщо РФ ослабне в результаті такої стратегії, то вона не буде певним часом здатна на чергову війну. У нас відкриється вікно можливостей для свого посилення – і руйнування Російської імперії".

Поки що експерт не бачить бажання Заходу прискорити вирішення цього конфлікту. З огляду на саме обрану стратегію на вимотування Росії. На це, на його думку, вказується вчорашня заява глави Пентагону Ллойда Остіна, що Україні допомагають захистити свою територію. А не бити ворога на його території, звідки він веде обстріл нашої.

"Тобто поки рішення головної проблеми, на яку вказав Залужний (паритетність у дальності поразки цілей), не розглядається Заходом. Очевидно, що Україні, як і раніше, не дають у потрібній кількості наступальної зброї. Згідно з оприлюдненими даними, ми отримаємо лише чотири гаубиці, 36 тисяч снарядів (це взагалі мізер). Нам так і не дали танків, – зазначає Сергій Гармаш. – Але добре, що відбувається обмін ідеями. Сподіваюся, що стаття Залужного посіє відповідну – необхідність надання Україні озброєнь, які створять паритетність у війні з російським агресором у дальності поразки цілей. Все має йти до реалізації цієї ідеї, якщо Захід не хоче програти війну Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чотири країни ЄС закривають в'їзд російським туристам: коли на такий крок зважаться інші країни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини