Головна Новини Суспільство події Чотири країни ЄС закривають в'їзд російським туристам: коли на подібний крок наважаться інші країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чотири країни ЄС закривають в'їзд російським туристам: коли на подібний крок наважаться інші країни

Рішення Естонії, Латвії, Литви та Польщі обмежити в'їзд громадянам РФ говорить про те, що тепер останнє слово за рішеннями ЄС залежить не лише від позиції його лідерів Німеччини та Франції

9 вересня 2022, 11:43
Поділіться публікацією:








Естонія, Латвія, Литва та Польща 19 вересня закриють в'їзд російським туристам із шенгенськими візами. Про що говорить це рішення? Наскільки воно виявиться болючим для країни-агресора? Чи є шанс, що так вчинять інші європейські країни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чотири країни ЄС закривають в'їзд російським туристам: коли на подібний крок наважаться інші країни

Російський паспорт. Фото з відкритих джерел

Росіяни повинні усвідомити цінність можливості подорожувати демократичними країнами

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк упевнений, що небажання Польщі та країн Балтії пускати на свою територію росіян – чудове щеплення від фашизму для мешканців країни-агресора.

"Воно їм дуже потрібне, хоч вони самі цього поки що не розуміють. Росіяни повинні усвідомити цінність можливості подорожувати демократичними країнами. І платити ціну за підтримку путінського режиму, за схвалення всіх військових злочинів, які творить армія агресора в Україні, – пояснює експерт. – Перші чотири країни ЄС вже заявили, що закриють в'їзд російським туристам із шенгенськими візами. Думаю, згодом до них приєднуватимуться ще деякі. На жаль, не всі.

У Путіна, пояснює Микола Давидюк, є надійні союзники – від імені Франції, Німеччини, Угорщини, країн півдня Європи.

"Для них російські гроші, у тому числі в курортний сезон, важливіші за життя українців. Але цим дані країни втрачають своє лідерство, – підкреслює експерт. – Це демонстрація того, що у потрібний момент правильних антиросійських дій засновники ЄС втрачають своє лідерство. А інші держави, які менші за масштабом, у тому числі своїх економік, демонструють правильне політичне, геополітичне, стратегічне розуміння ситуації. І, по суті, саме вони стають тепер європейськими лідерами щодо захисту тих самих демократичних цінностей, на яких і ґрунтується Євросоюз".

Добре, що країни Балтії та Польща вже зробили такий крок, іншим країнам, схоже, потрібен ще час, щоб зрозуміти значущість таких дій у впливі на Росію

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні, учасник територіальної оборони Андрій Кривонос зазначає, що візові обмеження та заборона на в'їзд – це один із тисяч укусів.

"Сам собою такий крок не призведе до Перемоги, але в комплексі з усіма діями створює ефективний вплив на моральний стан руси. Такі обмеження прискорюють розуміння всередині Росії, що відповідальність має нести все їх суспільство", — пояснює експерт.

За його словами, як після Другої світової війни німців централізовано водили до кінотеатрів, щоб показати, що накоїв "колективний Гітлер", до чого призвело їх "я поза політикою", так і в сьогоднішніх умовах дії світового суспільства мають демонструвати загальний вплив.

"Нам дуже важливою є консолідація наших партнерів навколо таких дій, – упевнений Андрій Кривонос. – Відмінно, що країни Балтії та Польща вже зробили такий крок. Іншим країнам, схоже, потрібен ще час, щоб зрозуміти важливість таких дій у впливі на Росію. І усвідомити важливість з обмеженнями в'їзду росіян до цивілізованих держав як перемоги дипломатії над економікою".

Росія робить розрахунок на виникнення напруги у країнах ЄС

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно акцентує, що країни, які є сусідами з Росію або знаходяться близько до неї, почали відчувати набагато більший приплив росіян. Вони рухаються через ці країни або осідають там. І цілком логічно, що ці держави стурбовані можливим припливом громадян Росії і наслідками цього. Тим більше, що офіційні особи країни-агресора неодноразово робили загрозливі заяви на адресу тієї ж Польщі та країн Балтії.

"Я думаю, що в перспективі ЄС виробить певний загальний підхід: як розмежувати російських громадян, які не підтримують війну, перебувають під політичним тиском, через певні гуманітарні міркування хочуть виїхати з Росії – і тих, кого цілком влаштовує політика Кремля, війна з Україною, захоплення чужих територій тощо. Рано чи пізно це питання загострюватиметься. Зовнішні агресивні дії та війна обов'язково повернуться всередину самої Росії. Ми вже бачимо деякі маркери цього. І Європі доведеться шукати рішення прийому/не прийому громадян Росії. Як розмежувати тих, хто не підтримує путінську політику, війну, бажаючи виїхати – і пропутинських чи просто байдужих росіян, отруєних кремлівською пропагандою, які вважають Захід загниваючим, але готові користуватися благами, які надає Європа", – зазначає аналітик.

Вона наголошує, що посилення візових заходів – рішення кожної конкретної держави. І за прикладом країн Балтії та Польщі точно не підуть усі. Керуватимуться власними міркуваннями, вигодами, інтересами.

"При цьому треба замислюватися не лише про економічні інтереси (за принципом – гроші не пахнуть, хоч тут є моральна сторона питання), а й національна безпека. Тому що під виглядом російських туристів до Європи можуть проникати провокатори, а то й представники спецслужб, – пояснює Олеся Яхно. – І спеціально "розгойдувати" ситуацію, тиснути на болючі соціально-економічні та інші точки. Це може мати наслідки і у вигляді акцій протесту, інших напівгібридних заходів, які любить проводити Росії. У Німеччині та Чехії це вже відбувається. І логічно намагатися убезпечити себе від таких ризиків. Адже відомо, що Росія робить розрахунок на виникнення напруги в країнах ЄС (особливо на тлі майбутнього складного опалювального сезону), ускладнень. І підливатиме олії у вогонь".

Тож, зазначає аналітик, візові обмеження у тому чи іншому вигляді – це ще й про те, щоб убезпечити себе від подібного. Ну і, звичайно, такі кроки покликані дати відчути російським громадянам, які підтримуватимуть пропаганду або намагаються позиціонувати себе "поза політикою", що це і їхня війна, і їхня вина.

"Однак, наголошую, Європі доведеться шукати якийсь загальний механізм прийому громадян Росії. Поки що точаться дискусії. Є прихильники того, щоб повністю закрити в'їзд росіян із вищезгаданих причин (з винятками для політичних біженців, для тих, хто в'їжджає до ЄС із сімейних та гуманітарних причин). А є думка, що не можна давати росії закритися в собі, варитися у своєму соку, стаючи ще більш жорстокою та агресивною. Опозиційна діяльність росіян, навіть поза межами Росії, тоді стане в рази складнішою. А звичайні громадяни не зможуть виїхати з-під преса кремлівського режиму, не зможуть порівняти життя всередині своєї країни і на "Заході, що загниває". Важливо, щоби зупинити війну допомагали і всередині Росії, – аргументує Олеся Яхно. – Зовнішній фактор, допомога Україні, успіхи нашої армії – це одне. Але не мене важливо, наголошую, щоб у самій Росії поставили під сумнів той агресивний курс, який проводить Кремль".

Спільного рішення про допуск/не допуск туристів з країни-агресора на рівні всього ЄС поки що немає, крім повного припинення угоди про спрощений візовий режим з росією, зазначає аналітик. І немає його саме тому, що немає загального підходу – як правильніше вчинити. Повне закриття в'їзду для громадян країни-агресора, часткове чи ще якесь.

"І ще цікавий момент. Ми бачимо відхід від принципу одноголосного рішення в ЄС, бо його все частіше не можна досягти, – констатує Олеся Яхно. – У результаті починають робити винятки з тієї ж енергетики, приймати власні рішення щодо тих самих візових питань. Виходячи з балансу між спільною політикою та ситуацією в кожній конкретній країні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США назвали важливе місто, яке ЗСУ можуть звільнити протягом наступних 72 годин.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини