Головна Новини Суспільство історія Обстановка на кордоні з Білоруссю загострюється: чого чекати від Лукашенка та Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Обстановка на кордоні з Білоруссю загострюється: чого чекати від Лукашенка та Путіна

Олександр Лукашенко до останнього заявлятиме про небажання воювати з Україною, але у результаті все вирішить Путін

20 серпня 2022, 14:40 comments1566
Поділіться публікацією:

Республіка Білорусь (РБ) в черговий раз – приблизно до кінця серпня – продовжила військові навчання на кордоні з Україною, які тривають з кінця квітня. Повітряні сили України не відкидають збройних провокацій з боку противника, тоді як білоруський диктатор Олександр Лукашенко запевняє, що нічого подібного не планується. Чого і чому чекати від Білорусі в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Обстановка на кордоні з Білоруссю загострюється: чого чекати від Лукашенка та Путіна

Кордон України та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Є надія, що Лукашенко вчинить хитріше і далекогляднішим за Путіна, і не вступить у відкрите протистояння з Україною

На думку політтехнолога Бориса Тізенгаузена, існує ризик того, що РБ може піти на провокацію, яка серйозно загострить ситуацію на нашому північному кордоні.

"Стало відомо, що в районі аеродрому "Зябрівка" фактично створено російську військову базу. Там зараз концентруються ракети, включаючи С-300 та С-400. Завезено близько 60 пускових установок. Є загроза завдання масованого ракетного удару, – попереджає експерт. – Не виключено, що це зроблять до сакральної дати – того ж 24 серпня, День Незалежності України".

Борис Тізенгаузен припускає, що Путін у такий спосіб спробує втягнути Лукашенка у відкриту війну.

"Бо на такий удар ми, найімовірніше, відповімо. І нам є чим це зробити. Після цього Лукашенко опиниться у незручному становищі. Проковтнути "відповідь", не реагувати на неї, він не зможе. А повномасштабні воєнні дії проти України, які до того ж не підтримує більшість білорусів – відверте самогубство. Армія РБ не має бойового досвіду, а ЗСУ саме зараз – одна з найбільш боєздатних армій світу", – нагадує експерт.

Враховуючи, що останнім часом Лукашенко помітно прикрутив військову риторику, Борис Тізенгаузен сподівається, що він вчинить хитріше і далекоглядніше за Путіна. І не набуде відкритого протистояння з Україною.

Лукашенко завжди вмів вичікувати та виживати – максимально скористатися ситуацією на свою користь

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко вважає, що на сьогодні відсутні передумови будь-яких суттєвих змін політики Лукашенка щодо російсько-української війни.

"Ми бачимо, що, з одного боку, всі логістичні можливості РБ (аеродроми, дороги, військові бази) передано у розпорядження російської армії. Здійснюються періодичні ракетні удари з Білорусі по Україні. Та й саме вторгнення 24 лютого відбувалося, зокрема, з території РБ, – зазначає експерт. – З іншого боку, Лукашенко намагався не втягувати безпосередньо білоруську армію у війну. І йому явно коштувало і вартує чимало зусиль – відбиватися від тиску Путіна, якому на руку був би такий другий фронт проти України".

Водночас, продовжує Михайло Дяденко, постійна активність білоруських військ біля українських північних кордонів, перекидання резервів у ту чи іншу частину РБ змушує тримати певний контингент ЗСУ на цьому напрямі. Хоч ми могли б задіяти ці частини на найгарячіших – східному чи південному напрямках.

Експерт резюмує:

"Передумов для якихось кардинальних змін у білоруському кейсі я не бачу. Лукашенко завжди вмів вичікувати та виживати – максимально скористатися ситуацією на свою користь. Чи вдасться йому зробити це в ракурсі російсько-української війни – стане ясно в найближчому майбутньому".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Британії та США попередили – удар по ЗАЕС буде порушенням статті 5 статуту НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини