Головна Новини Суспільство Екологія Вчені б’ють на сполох: в Антарктиді тане льодовик "Судного дня"
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені б’ють на сполох: в Антарктиді тане льодовик "Судного дня"

Вчені занепокоєнні таненням льодовика Туейтс, яким може підняти рівень світового океану та призвести до глобальних катастроф.

3 березня 2024, 12:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Вчені з’ясували, що льодовик Туейтс в Антарктиді почав активно танути у 1940 роках, а ще через 30 років активність танення зросла ще більше. Якщо льодовик "Судного дня" розтане повністю, то підніме рівень води у світовому океані на 60 см.

Вчені б’ють на сполох: в Антарктиді тане льодовик "Судного дня"

В Антарктиді тане льодовик Туейтс, що може викликати глобальні катастрофи. Фото з відкритих джерел

Вчені опублікували дослідження у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, яке вказало час, коли льодовик Туейтс в Антарктиді почав активно танути. За зразками кернів дослідники виявили, що льодовик тане з 1940 років. З того часу льодовик не зміг відновитись, що може відображати посилення впливу глобального потепління, спричиненого діяльністю людини.

Небезпека танення льодовика площею з третину України полягає у тому, що вже сьогодні танення Туейтс сприяє підвищенню рівня океану на 4%, а його повне знищення призведе до підняття води в океані на 60 см. 

Вчені також вказують, що льодовик Туейтс є своєрідним корком стабільності для Західно-Антарктичного льодовикового щита, який утримує достатньо води, щоб підняти рівень океану на 3 метри, що призведе до глобальних катастроф. Саме тому льодовик отримав своє інше ім’я — льодовик "Судного дня".

Вчені б’ють на сполох пояснюючи, що розпочаті людиною великі зміни клімату можуть мати катастрофічні наслідки і їх важко зупинити.

"Якщо відступ крижаного покриву розпочався, він може тривати десятиліттями, навіть якщо те, що почалося, не стане гіршим", — говорить британський морський геолог Джеймс Сміт.

Інша вчена Джулія Велнер погоджується зі Смітом та запевняє, що навіть якщо причина швидкого танення закінчилася, це не означає, що і вплив на льодовик "Судного дня" припиниться і він перестане танути.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені занепокоєнні ситуацією з білими ведмедями, яким загрожує вимирання через зміни клімату.

Також "Коментарі" писали, що вчені прогнозують глобальну катастрофу через зміну клімату, у якій помре мільярд людей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини