Головна Новини Суспільство Екологія Вчені б’ють на сполох: білі ведмеді у серйозній небезпеці
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені б’ють на сполох: білі ведмеді у серйозній небезпеці

Білим ведмедям загрожує вимирання через зміни клімату на планеті.

18 лютого 2024, 12:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Вчені роблять тривожний прогноз попереджуючи, що білі ведмеді можуть потрапити у список тварин, які зникнуть з лиця Землі. Причиною майбутнього вимирання тварин може стати довший період літа в Арктиці, яке спричинене змінами клімату.

Вчені б’ють на сполох: білі ведмеді у серйозній небезпеці

Білі ведмеді можуть вимерти через зміни клімату. Фото з відкритих джерел

Вчені виявили, що в Арктиці, де мешкають білі ведмеді літній період збільшився на три тижні, що створює небезпеки для тварин, які більшу частину свого життя проводять на морському льоду. Саме на ньому вони полюють на тюленів, відпочивають, розмножуються та доглядають за потомством.

Однак у літній період тварини змушені адаптуватись і шукати іншу їжу. Вчені виявили, що білі ведмеді мають дві стратегії пережити критичний період. Одні з них починають харчуватись рослинами, ягодами, трупами птахів та інших тварин, тоді як іншу здебільшого відпочивали та берегли енергію.

Незалежно від обраної стратегії білі ведмеді втрачали кілограм ваги щодня у літній період. Вчені говорять, що "білі ведмеді — це не ведмеді грізлі в білих халатах", маючи на увазі, що ці арктичні тварини пристосовані до іншого життя. Білі ведмеді набагато більші за ведмедів грізлі. Дорослі самці можуть досягати трьох метрів у довжину і важити близько 600 кілограмів. Щоб зберегти свою масу, ці арктичні гіганти покладаються на жир тюленів, яких вони ловлять на льоду. Без льоду їхнє основне джерело їжі стає недоступним.

"Оскільки білі ведмеді змушені виходити на сушу раніше, це скорочує період, протягом якого вони зазвичай отримують більшу частину енергії, необхідної для виживання", — пишуть автори наукового дослідження, яке було опубліковано у журналі Nature Communications.

Дослідження було зосереджено на найпівденнішому ареалі білих ведмедів у західній частині Гудзонової затоки. Саме тут глобальне потепління, ймовірно, вплине на ведмедів швидше, ніж в інших регіонах. За оцінками вчених, популяція білого ведмедя в цій місцевості вже скоротилася на 30% з 1987 року через зміни клімату.

Таким чином білі ведмеді, чисельність яких у всьому світі становить близько 25-30 тис. особин, можуть вимерти через зміну клімату, яка вплине на їх спосіб життя, зокрема створить голод, особливо у молодих ведмедів і самок з дитинчатами.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені пояснили, чому вимерли найбільші людиноподібні істоти.

Також "Коментарі" писав, що вчені з'ясували причину таємничої загибелі 10 мільярдів крабів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини