Головна Новини Суспільство Екологія В Монголії загинули мільйони тварин через дзуд: стихійне лихо досягло критичного рівня
commentss НОВИНИ Всі новини

В Монголії загинули мільйони тварин через дзуд: стихійне лихо досягло критичного рівня

В Монголії масово гине худоба від холоду та голоду, через масштабне стихійне лихо під назвою дзуд.

4 березня 2024, 15:55 comments3258
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Понад два мільйони голів великої рогатої худоби загинуло внаслідок стихійного лиха в Монголії, яке відоме під назвою дзуд. За даними ООН така кількість мертвих тварин досягла критичного рівня для населення Монголії.

В Монголії загинули мільйони тварин через дзуд: стихійне лихо досягло критичного рівня

В Монголії загинули мільйони тварин через дзуд. Фото з відкритих джерел

Скотарі становлять близько 40% з 3,3 млн населення Монголії. Більшість з них веде кочовий спосіб життя та отримують їжу та доходи від худоби. Однак у Монголії кожні 8-12 років виникає дзуд, що вбиває мільйони тварин.

Дзуд – це стихійне лихо, яке пов’язане з екстремальними погодними умовами при яких худоба не може знайти корм. Зазвичай виникає взимку, коли тварини не можуть дістатись до трави під шаром снігу або льоду. Наразі 80% території Монголії потерпає від дзуду. З них близько 20% через крижаний дзуд, який виникає внаслідок швидкого відтавання та повторного замерзання снігу, що перетворює луки на льодовий покрив. Решта територій страждає через білий дзуд, який характеризується високим рівнем снігу.

Однак наслідки обох явищ однакові, адже трава, якою пастухи годують своїх тварин, гине або стає недоступною для голодних тварин, які згодом помирають від недоїдання та холоду.

"Масштаби проблеми посилив цьогорічний снігопад, який став найсильнішим з 1975 року. Ще на початку лютого Управління ООН зі зменшення ризику стихійних лих попередило, що явище досягло "критичного" рівня", — повідомили в ООН.

Станом на кінець лютого міністр сільського господарства Монголії Гантулга Бацайхан повідомив, що від наслідків дзуду вже загинуло 2,1 мільйона великої рогатої худоби.

Як наслідок ООН та інші організації почали збір коштів для допомоги Монголії у боротьбі з наслідками дзуду, зокрема на їжу для тварин, палива для фермерів, а також кошти на розчищення доріг та утилізацію трупів.

Зазвичай дзуд виникає раз на 8-12 років, однак вчені б’ють на сполох, що через зміни клімату це стихійне лихо може ставатись частіше. Наразі найсмертельніший дзуд в Монголії був зафіксований у 1944 році, коли загинуло 9,2 млн голів худоби.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені занепокоєнні таненням льодовика Туейтс, якого називають також льодовиком "Судного дня", адже розтанувши він може підняти рівень світового океану та призвести до глобальних катастроф.

Також "Коментарі" писали, що білим ведмедям загрожує вимирання через зміни клімату на планеті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини